Ocena kierowcy - Honda HR-V II SUV

Silnik 1.5 i-VTEC 130KM 96kW
Rok produkcji 2018
Okres użytkowania: 1 rok
Honda HR-V II SUV 1.5 i-VTEC 130KM 96kW 2015-2018 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Najbardziej kulturalne i ciche CVT jakim jeździłem.
Jako stary "hondziarz" chciałem vteca bez turbo. Gdyby był taki civic, to bym wziął civica, bo generalnie żadne crossovery czy suvy mnie nie kręcą. Lepiej prowadzi się auto z mniejszym prześwitem, ale powiedzmy, że w HRV nie jest jeszcze tak źle.
Póki co bez zastrzeżeń większych. Auto zdecydowanie jedzie chętniej gdy w trasie są obroty utrzymywane około 3 tysięcy. Poza tym nie jest to demon prędkości, ale to był mój świadomy wybór - bez turbo. Moje oczekiwania spełnia.
Mam cvt, żona prosiła o automat, a ja nie żałuję. Bałem się wycia, hałasu, ale dzisiejsze cvt to już zupełnie inna bajka. Fajną sprawą są też łopatki przy kierownicy - zamiast męczyć nogę kickdownami, gdy potrzebujesz mocy, zrzucasz manetką wirtualny bieg o 1 czy 2 i od razu masz obroty i przyspieszenie. Wygodne.
Jak na wyższego crossovera to ok.
Auto ma rok i parkuje w garażu, więc na razie nie ma się do czego czepiać, ale wiem, że hondoskie blachy i lakiery to jest coś, gdzie oszczędzają.
Jak na nowe auto - czyli zabudowane szerokimi słupkami C jest nieźle. Mam kamerę cofania i czujniki przód - tył, ale i tak wolę manewrować swoim 20-letnim Odysseyem, gdzie jest znakomita widoczność przez szyby po prostu.
Bez zarzutu
Spoko
Tu inżynierowie zrobili super robotę.
Słyszałem, że wersje przedliftowe z Meksyku były słabo wyciszone. Ja na swojego Japończyka nie narzekam. Przy lifcie dołożyli tam podobno jakichś mat i jest efekt.
Koszty znałem przed zakupem. Jak się nie psuje i jest gwarancja to lejesz i jedziesz.
Auto jest drogie, ale dziś w ogóle auta są drogie. Za tę cenę auto jest nieźle wyposażone, a na jakość nie mam na razie podstaw narzekać.
Przez rok zero usterek. Natomiast marna jest współpraca z telefonem multimediów i marne same multimedia. Tylko, że mi to jest obojętne akurat.
Jak wyżej

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 i-VTEC 130KM 96kW [l/100km]