Ocena kierowcy - Honda HR-V II SUV

Silnik 1.5 i-VTEC 130KM 96kW
Rok produkcji 2018
Honda HR-V II SUV 1.5 i-VTEC 130KM 96kW 2015-2018 - Oceń swoje auto
Inne : Olbrzymie wnętrze, super rozwiązania, duży bagarznik
Witam. Oceniam moją Hondę HRV zupełnie obiektywnie. Zaznaczę, że oglądałem i jeździłem kilkoma innymi samochodami będącymi jej bezpośrednią konkurencją i nie tylko, ale o tym potem. Brałem pod uwagę w kolejności wygląd, funkcjonalność, napęd, utratę wartości i prestiż oraz bezawaryjność marki. HRV zajęła drugie miejsce w moim rankingu, jednakże cena zwycięzcy w podobnym wyposażeniu była o 30tys wyższa. Wybrałem środkową wersję wyposażenia (doposażoną o lakier metalik, nawigacje i przyciemniane szyby), ponieważ oferuje wszystko co potrzebne, a nawet dużo więcej. Dużo ludzi narzeka na silnik, że głośny słaby itp. Proponuję pojeździć tak efektywnie innymi markami, okaże się że te uturbione maluszki wcale nie są cichsze, wręcz przeciwnie i przy tym palą 2 razy więcej. Cenie ten silnik za to, że nie ma turbo a 10,2 sek do setki to nie taki zły wynik. Do tego 6,5 l/100km w cyklu mieszanym bardzo mnie zadawala. Samochody które testowałem przed zakupem: Toyota CHR - hybryda to przereklamowana pomyłka, bardzo ciasna i klaustrofobiczna, chora cena za tak małe i nie funkcjonalne auto, Seat Arona - doskonały silnik 1,5 TSI i skrzynia DSG. Jednakże mały i bardzo drogi w dobrym wyposażeniu, też wygląd jak dla mnie nie taki różny od Ibizy. Captur - zabawka i bardzo duża utrata wartości, Kona i Stonik za małe. Jedynym autem, które przebiło moją HRV i w ciemno bym je kupił to Mazda CX-5, w wersji po liftowej z 2017 roku bajka pod każdym względem. Doskonała, tylko ta cena mnie przerosła. Z kolei Mazda CX-3 to maleństwo i bardzo sztywna, za to silnik w wersji 150KM super. Honda spełniła wszystkie moje założenia i potrzeby w 90%, jest ładna i jest bardzo mało prawdopodobne, że co drugi SUV na ulicy to będzie HRV tak jak w przypadku Tuscona i sławnego Quahqai-a - dla tego kupiłem HRV.
Mało pali, elastyczność wystarczająca NIE TURBO !!!!
Doskonała
Jak dla mnie super
trochę gorzej z widokiem do tyłu, ale są czujniki wspomagające jak i z tyłu tak i z przodu
bez komentarza, niedościgniony wzór w klasie.
WZÓR W KLASIE
Silnik jak to w Hondzie, uwielbia obroty dlatego niektórym przeszkadza, mi nie. !!! NIE TURBO !!!! ogromny plus jak dla mnie dodatkowo bardzo oszczędny.
Nowy-
Biorąc pod uwagę jakość i wyposażenie to bardzo dobry wybór

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 i-VTEC 130KM 96kW [l/100km]

6,3