Ocena kierowcy - Honda HR-V II SUV

Rok produkcji 2015
Okres użytkowania: 1 rok
Honda HR-V II SUV 1.5 i-VTEC 130KM 96kW 2015-2018 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu
Miasto i podmiejskie okolice, to do tego jest stworzona Honda HR-V. W trasie również. A ze skrzynią CVT, po prostu trzeba się nauczyć jeździć i wówczas można w pełni wykorzystać jej "plusy". Asystenci jazdy: hamowania, zmiany pasa ruchu, świateł, wycieraczek, itp. rewelacja.
Typowa jednostka wolnossąca. Jak odpowiednio traktuje się pedał gazu, to spalanie adekwatne. Lubi wysokie obroty, ale można jeździć w przedziale 1500 - 2500 obr./min i wówczas bardzo płynna jazda i ekonomiczna. I spalenie całkiem fajne.
Zmieniłem całkowicie zdanie o CVT. W tej Hondzie jest super. W trybie "D", miękko, płynnie i odpowiednie dobieranie przełożeń. Jak chcemy bardziej dynamicznie, to w tryb "S" i łopatki przy kierownicy. 7 biegów robi swoje. Z wyprzedzaniem, nawet powyżej 140 km/h nie ma problemów. Oczywiście silnik słychać, ale daje radę.
I sztywny i komfortowy. Mnie odpowiada. Progresywny układ działa dobrze. Na parkingu lekko, na trasie lekko sportowo.
Ładna linia. Pojemnie. Dobry dostęp. Zamykanie drzwi, jak w klasach wyższych.
Bardzo dobra. Czujniki i kamera bardzo pomocna. Kamera cofania super, jeżeli chodzi o kąty widzenia (3 zakresy).
Dla mnie rewelacja. Pozycja - dla każdego. Regulacja foteli, kierownicy - super.
Klimatyzacja 2-strefowa, bez zarzutów. Grzanie foteli - super. Moja kobieta zimą super zadowolona z podgrzewania "pupy".
Rewelacja. 4 - 5 osób i kupa bagażu, bez problemu.
Do 130 km/h OK. Powyżej trochę za mocno słychać silnik.
Serwis Hondy, autoryzowany - na znośnym poziomie. Materiały eksploatacyjne na dobrym poziomie, jakościowo i cenowo. Nie szukam niezależnych serwisów, mimo że samochód bez gwarancji. Kupiłem za granicą.
Honda to Honda. Poprzednio miałem Civica UFO. I chyba następna będzie Honda.
Brak
Brak