Ocena kierowcy - Honda CR-V IV SUV

piotr, 8 lat temu
Silnik 2.0 i-VTEC 155KM 114kW
Rok produkcji 2015
Honda CR-V IV SUV 2.0 i-VTEC 155KM 114kW 2012-2014 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik zbyt słaby.
Ogólnie samochód oceniam pozytywnie. Plusy są takie: dobrze wyciszony, najwięcej przyjemności sprawia ruszanie z miejsca tym samochodem, dość obszerna kabina, świetne rozwiązanie składania tylnej kanapy, jakość wykończenia jest ok, wszystko czytelne i dobrze rozmieszczone, spoty bagażnik jak na suv, dobrze się prowadzi, choć jak dla mnie, trochę za twardy. Minusy są takie: silnik 2.0 w mojej ocenie jest zbyt słaby, mimo 155 km nie da się energicznie przyspieszyć, na wyższych obrotach staje się zbyt głośno, spalanie jest wysokie około 11 litrów w mieście, przy otwieraniu tylnej klapy, można skaleczyć palce, skrzynia automatyczna w wersji benzynowej ma tylko 5 przełożeń, to zbyt mało na takie możliwości silnika, zbyt mały prześwit, po zajrzeniu pod samochód, wyłania nam się swego rodzaju garb, który znacznie ogranicza możliwości terenowe.
Silnik benzynowy oceniam źle nie dla tego, że jest awaryjny, lecz z powodu relacji spalanie i osiągi. Osiągi oceniam za zdecydowanie niewystarczające.
Skrzynia ok, lecz brakuje większej ilości biegów w silnikach benzynowych.
Układ jezdny jest ok, choć jak dla mnie, zbyt twardy.
Komfort jest super, wszystko dobrze rozmieszczone i pod ręką. Wyposażenie w mojej wersji (lifestyle) jest zupełnie wystarczające. Maj jednak zastrzeżenia co do czułości czujników parkowania - według mnie, działają zbyt wolno, oraz do sposobu wyświetlania zbliżania się do przeszkody, jest po prostu archaiczny.
Nie mam nic do zarzucenia jeśli chodzi o ergonomię.
Wentylacja i ogrzewanie działa po prostu super.
Przestrzeni nie brakuje. Samochodem tym mogą komfortowo podróżować osoby bardzo wysokie i to zarówno z przodu jak i z tyłu.
Wyciszenie uznaje jako wystarczające, niestety przy wyższych obrotach jak już wcześniej pisałem jest zbyt głośno. Nie jest to w moim odczucie jednak winą złego wyciszenia, lecz silnika, który przy wyższych obrotach daje zbyt mało mocy a jednocześnie hałasuje.
Ekonomiczność oceniam przeciętnie. Głonym minusem w moim odczuciu jest zbyt wysokie spalanie w stosunku do wydajności silnika. Samochód jest nowy, więc nie mam żadnych doświadczeń z awaryjnością bądź jej brakiem, lecz wcześniej jeździłem dwoma hondami civic, również kupiłem je jako nowe i nigdy za mojej kadencji nie uległy awarii.
Stosunek jakości do ceny jest taki, że jeśli komuś zależy na wygodnym samochodzie o możliwościach suv z delikatnymi możliwościami terenowymi, to za tą cenę oprócz tej hondy nie ma na rynku lepszego samochodu.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i-VTEC 155KM 114kW [l/100km]

10,3