: Spodziewałem się muła a wychodzi niezły rumak! ;)
: Połączenie telefonu z systemem głośnomówiącym
Super auto! Świetnie się prowadzi, łatwość w manewrowaniu, przyjemność podczas jazdy! Na prawdę co honda to honda!
Obawiałem się trochę tych 155 KM w stosunku do wielkości i masy, jednak po przejechaniu 5 tys. km stwierdzam, że silnik daje radę! Jest zwinny a przy wyprzedzaniu czuć moc! Oczywiście najlepiej kręcić wysokie obroty, wyłączyć ECON oraz klimatyzację - w końcu HONDY uwielbiają wysokie obroty ;)
Świetne położenie skrzyni biegów - precyzja zmiany biegów bez zarzutu! Jest cicho, nic nie szarpie, nie drży, nie haczy itp itd.
Samochód jest stosunkowo wysoki, jednak nie ma obawy o nieprzewidziane skutki zbyt szybkiego wjazdu w zakręt - układ kierowniczy jest bardzo dopracowany, reaguje bardzo szybko i konkretnie! Bravo! Zawieszenie BOMBA - bardzo wygodne i trzymające auto na drodze.
Widoczność w zasadzie bardzo dobra. Wiadomo wysoki tył powoduje ograniczenie ale dzięki kamerze nie jest to problem. W zasadzie sądziłem, że taka kamera to niepotrzebny bajer. Teraz nie rozumiem dlaczego się przed nią broniłem ;) to na prawdę potrzebny element w samochodzie - powinien być w standardzie w każdym aucie - widać wszystko od myszy po dziecko, które może akurat w momencie cofania przechodzi z tyłu samochodu! i do tego jakość "widzenia" Jest na prawdę dobrze!
Ergonomia jak w samochodach Hondy! Bardzo dobra. Wszystko na swoim miejscu i do tego ten minimalizm - pewnie nie wszystkim się on spodoba - bo w końcu taki porządek jest trochę nudny ale na pewno pomaga w ergonomii.
Wentylacja - bardzo dobra, szybko można schłodzić wnętrze, do tego dwustrefowe ustawienie wpływa na komfort jazdy kierowcy i pasażera. "Ci" z tyłu co tam siedzą też mają nieźle oprócz chłodzenia stóp mogą też chłodzić twarze ;)
Miejsca w środku jest na prawdę dużo, Z przodu wszystko jest w takiej odległości, że nie ma stresu i siniaki, no a z tyłu to już całkiem całkiem swobody że ho ho! ;)
Wyciszenie jak w klasie wyższej - w końcu HONDA to zrozumiała, że o to musi też zadbać. Jest cicho i to jest najważniejsze, nawet na autostradzie przy większych prędkościach jest nieźle.
Co do utrzymania to myślę, że najistotniejszą pozycją będzie paliwo. Koszty przeglądów nie są zbyt wysokie w porównaniu do innych marek. Istotne mogą być problemy po gwarancji - a tutaj wiemy, że koszty przy naprawie napędu 4x4 mogą być wysokie. Wszystko zależy od konkretnego egzemplarza, stylu jazdy, liczby przejechanych kilometrów czy wreszcie od właściciela ;)
W tej kategorii rzeczywiście można powiedzieć że honda jest warta swojej ceny - ale uważam też, że trochę przesadzają z cennikiem w Polsce - nie mówiąc już o silnikach diesla - z takimi cenami auto przestaje być atrakcyjne i można przy poziomie 170 tys. zł oglądać się za markami premium.
Hm, na razie nie stwierdziłem żadnych. Aha no poza problemem podczas łączenia telefonu z systemem głośnomówiącym. Mam samsunga galaxy S-IV. Myślę, że Honda ma stary soft w stosunku do androida, którego mam e telefonie.
Też żadnych poważnych usterek nie stwierdziłem.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i-VTEC 155KM 114kW