: Ze względu na fakt, że jest niezależne daje duży komfort podróżowania. Dziury i nierówności nie robią na nim wrażenia. Można powiedzieć, że jedzie się jak po stole :)
: Guma na kole pasowym wału wyrobiła się ze starości, koszt używanego koła - 200zł i dalej jeździmy :)
Jeżeli szukasz wygodnego, bezpiecznego, niezawodnego i sprytnego auta, do tego w przystępnej cenie - to wybierz CR-V. Instalując do niego gaz, będziesz jeździł za 32zł/100km. W zimie kiedy sąsiad będzie odśnieżał podjazd, Ty po prostu wsiądziesz i odjedziesz. Na wakacje zapakujesz 4 osoby + bagaż i dojedziesz w dowolne miejsce. Auto absolutnie uniwersalne, tanie w utrzymaniu i jeździe. Należy jednak pamiętać, aby nie oszczędzać i dokładnie sprawdzić je przed zakupem, ze względu na zastosowanie napędu na 4 koła, niezależnego zawieszenia na każde koło oraz zastosowaniu do załączania napędu dwóch pomp hydraulicznych, które przez amatorów mogą być przegrzane. Zakup zużytego samochodu może wiązać się z ogromnymi kosztami przy naprawie dlatego warto przy zakupie dołożyć 1500zł do pewnego. Aha! I nie zapomnij zobaczyć czy masz pod spodem wał napędowy bo bez niego też da się jeździć, a jest często demontowany przez amatorów niskiego spalania pomimo, że jego demontaż go nie zmienia (sprawdziłem to), a z napędu na 4 koła zostanie nalepka :P
Silnik... Hmmm... zrobiłem nim ponad 25 tys. km, jest dobrze ale mogłoby być lepiej, 128KM to niestety za mało jak na tak duże auto, jeżeli dojdzie do tego 4 pasażerów (łącznie ze mną) oraz 2 walizki bagażu, to robi się mułowato. Wiem, że wersja 147KM nie wnosi wiele do tematu. Elastyczność nie jest zbyt dobra, ale to japończyk, a one lubią jak obrotomierz wskazuje < 3500 obr/min...
Skrzynia jest zestrojona w ciekawy dla mnie sposób, chciałoby się powiedzieć \"japońska myśl\"... O jedynce w normalnej jeździe zapomnij, ten bieg powinien się tutaj nazywać na przykład T (terrain), widać, że jest on stworzony głównie do dużych podjazdów i jazdy w terenie, jak chcesz jechać nim w miejskim korku, to licz się z tym, że każde minimalne nawet puszczenie pedału gazu będzie wiązało się dużym szarpnięciem ze względu na przełożenie. Do ruszania i przyśpieszania ze świateł najlepiej używać dwójki, dynamiczne wyprzedzanie to zawsze trójka, jak się już rozpędzisz na piątce, a chcesz szybko wyprzedzić to redukcja do czwórki i Cię nie ma ;) Piątka tylko do spokojnej jazdy ze stałą prędkością, na większe podjazdy czy wyprzedzanie, ew. przyśpieszanie - broń Boże! Wzrasta tylko spalanie, a efekt jest mizerny.
Układ jezdny jest kiepski (jak dla mnie), wcześniej jeździłem Laguną II i tam miałem wrażenie, że prowadzę bolid. Tutaj? Hmmm... wspomaganie czasem pracuje za mocno podczas szybkiej jazdy przez co traci się na precyzji prowadzenia, a na postoju jest znów za słabe (przypominam, że wcześniej jeździłem Laguną II z progresywnym) i czasem trzeba się namachać. Ale ogólnie to SUV z dużym prześwitem więc oczekiwanie od niego prowadzenia jak w limuzynie mija się z celem. Na zakrętach nieco przechyla, ale i tak jest bardzo dobrze.
Tutaj brak zastrzeżeń. Z przodu szyba jak w ciągniku siodłowym, dochodzą do tego boczne lusterka, które wielkością mogłyby konkurować z Renaultem Magnum ;) Tylna szyba również daje dobre pojęcie o tym co jest za mną. Doskonale!
Samochód stworzony do wszystkiego, niezależnie od tego czy chcesz dojechać do swojego górskiego campingu czy po prostu jechać na zakupy do miasta. W zimie idealny, miałem okazję jechać nim po 30cm warstwie śniegu i poradził sobie wyśmienicie. Jedyne co może przeszkadzać to zbyt nisko opuszczona rura wydechowa... pomimo dużego prześwitu łatwo można utopić katalizator i wpakować się w koszty. Można przyczepić się do przednich foteli, które mają słabe trzymanie boczne i tylnej kanapy, która powinna się nazywać ławką, choć regulacja oparcia to bardzo fajny dodatek.
Grzeje szybko, po 10 minutach jazdy w środku robi się piekarnik, nawet w zimie przy 25 stopniach na minusie nie można wytrzymać długo przy takim ogrzewaniu. Klimatyzacja również wyśmienita, 30 stopni na zewnątrz - w środku... 18-18,5 stopnia. Na maksymalnym ustawieniu łatwo przyprawić się o przeziębienie. Ale o klimatyzację trzeba dbać, a nie zaglądać do niej raz na 4 lata!
To samochód stworzony dla rodziny... Zalety sporych rozmiarów kombi (np. VW Passat), bardzo dużo miejsca z przodu jak i z tyłu (mam 190cm, a ustawiając przedni fotel dla mnie z tyłu mam go nawet jeszcze więcej). Bagażnik duży, ale brak płaskiej podłogi trochę przeszkadza (wchodzą do niego nadkola).
To SUV... do tego z poprzedniego Millenium, nie wymagajmy więc cichego podróżowania. Do 90km/h jest przyjemnie i komfortowo. Potem już szumi, a powyżej 120km/h oprócz oporów tocznych kół i powietrza słychać jeszcze silnik wkręcający się już na pole oznaczone 4 na obrotomierzu. Czasem słychać także tylny most (głównie przy zjazdach ze wzniesień) pomimo, że mój jest w dobrym stanie.
Nie ma rewelacji, aczkolwiek jak na tak duże auto, o mizernym współczynniku Cx, jazda jest całkiem tania. Dodajmy do tego silnik o pojemności 2.0 zaprojektowany około roku 1995 (pomijając już fakt, że był to w tych czasach jeden z najbardziej nowoczesnych silników). Spalanie oscyluje w granicach 13l gazu w mieście, średnie spalanie w cyklu mieszanym to zaś 12-12,5l, na trasie 10l to wszystko czego potrzebuje. Części nie należą do tych najtańszych, a po bardziej wyszukane będziemy się musieli trochę nachodzić, ew. \"naklikać\". I proszę się nie dziwić, że niektóre mniej popularne (teoretycznie się nie zużywające) osiągają 4-cyfrowe ceny. Przykładowo wymiana świec + kabli na średnich podzespołach to 200zł (roboty nie liczę bo zrobisz to sam). Należy pamiętać o regulacji zaworów co 15 tys. km! Oleju wchodzi niecałe 4l więc nie jest drogo. Mam ją już ponad rok i wydałem może 700zł (kable, świece, 2x olej, koło pasowe wału, klocki hamulcowe, olej w moście).
Za cenę wyśmiganego Audi czy VW, otrzymujesz doskonały samochód do wszystkiego, który odznacza się niską awaryjnością (bądź też jej brakiem), wysokim komfortem i bezpieczeństwem, a do tego automatycznie dołączanym napędem na 4 koła. Można chcieć czegoś więcej?
Brak. W sumie co się ma psuć? :) El. szyby i lusterka, klimatyzacja i spryskiwacze reflektorów - ciężko o usterki w tym modelu...
Również brak. Jak się dba tak się ma... jak ktoś lubi oszczędzać na byle czym, to potem autko odwdzięczy się jednorazową wizytą u mechanika.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 16V RD1 128KM 94kW