Ocena kierowcy - Honda Civic X Hatchback 5d

pi_wa, 5 lat temu
Silnik 1.0 VTEC Turbo 129KM 95kW
Rok produkcji 2018
Honda Civic X Hatchback 5d 1.0 VTEC Turbo 129KM 95kW 2017-2019 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
super silnik, ukł kierowniczy i skrzynia biegów, słaba autoklima i tkanina wewnątrz, dużo upierdliwych usterek (naprawiane bezproblemowo w ramach gwarancji, NIE MECHANICZNE!!!)
daję 5* ponieważ jest to jednostka 3cyl 1000cm a zachowuje się jak conajmniej 1,8l poprzedniej generacji
rewelacja, precyzyjna, krótkie przełożenia
rewelacyjny, jedzie jak po szynach, twardy a zarazem bardzo komfortowy jakby z pneumatyką.. (porównywalny z lexusem is200t 245km), hamulce są obłędne auto wprost staje w miejscu.. (poprzednie auto nowa octavia III można powiedzieć że nie hamowała wcale porównując..)
blacha lichsza niż u niemców (jak to w Japończykach, w avensisie z 2010r była podobna), zobaczymy po 3-4 latach (nie zobaczymy bo sprzedałem i kupiłem O4 - jestem bardziej zadowolony)
gorzej do tyłu (ale są duże lusterka boczne i kamera cofania w wersji elegance)
wszystko na miejscu, pełna intuicyjność, funkcjonalność telemetryki i obsługa wyświetlaczy nieco słabsza niż u niemców
słaby tryb auto: za bardzo daje ciepłem na nogi a chłodem górą (ustawione 20st, na zewnątrz -3 do +5), ciągle trzeba coś przestawiać żeby było komfortowo a dodatkowo nawiewy środkowe nie mają zamknięcia
bdb jak na wielkość auta, porównywalnie jak w octavii III i trochę mniej niż w IV
bdb
powinna mniej spalać, przeglądu jeszcze nie miałem pewnie będzie podobnie jak u konkurencji (tak samo ubezp)
cena cennikowa jest wysoka, warto upatrzyć coś ze stoku ze zniżką 6-8 tys
czujniki zbliżeniowe wariujące w deszczu, grzałki podgrzewanych siedzeń odciskające się na tkaninie, wymiana chłodnicy na gwarancji

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 VTEC Turbo 129KM 95kW [l/100km]

6,0