: Rewelacja. Polecam kazda honde z tym silnikiem.
Mysle,ze 4+ mozna mu dac przy zalozeniu,ze zaplacilem 81tys za diesla. W tej cenie byl bezkonkurencyjny. Golf z takim wyposzaeniem to ok 115tys Audi A3 jeszcze wiecej. Pozostale autka byly w podobnej cenie z takim wyposazeniem ale silnikowo odstawaly.
Tylko BMW ma lepsze.. bo mocniejsze. Tylko dla silnika kupilem ten samochod. Jezdzilem 1.8 i powiem szczerze,ze nie kupilbym wersji benzynowej - glosno gdy chce sie dynamicznie jechac. Tu dynamiczna jazda zaczyna sie przy 2000 obr/min. Silnik rewelacja w porownaniu z konkurencja w tej klasie jesli chodzi o kulture pracy. Moze moc juz nie najwyzsza ale konstrukcja ma juz 3 lata jednak.
Lekko chaczy trojka ale mam wrazenie,ze to jest zjawisko ustepujace jak rozgrzeje sie olej w skrzyni. Pocieszam sie,ze w Lexusie IS 220d dwojka podobnie chaczy ;-)
Slabo jest generalnie wyciszony wiec na duzych nierownosciach slychac stukot kol. Mi odpowiada twarde zestrojenie.
Troche duze slupki tyle przeszkadzaja ale to drobiazg w koncu sa lusterka a ta "polka" - pseudo spojler ma plusy - w nocy jadacy z tylu nie oslepiaja bo swieca swiatla w ta czesc ;-)
Nie mam zastrzezen, wszystko tam gdzie trzeba i duzo miejsca.Z zewnatrz wydaje sie maly ale wymiary wewnatrz jak Accord. Fotele z przodu dobrze trzymaja tylko maja material, ktory jest ciezki do utrzymania w czystosci. Mam niestety wersje z czarna tapicerka i ten welur czarny wszystko lapie. Tak,ze wyglada bardzo ladnie i jakosciowe jest ok tylko trzeba go czesto czyscic.
Nie mam zastrzezen.
Siedze za kolkiem wiec nie narzekam ale jak ktos siedzial z tylu to tez twierdzil,ze z zewnatrz wyglada,ze jest malo miejsca ale w praktyce nawet z odsunietymi fotelami jest sporo miejsca na nogi. Gorzej nad glowa dla osob > 180cm wzrostu.
Kiepsko. Spodziewalem sie,ze bedzie lepiej po jedzie CR-V i Accord´em. Podobnie do konkurencji w tej cenie.
Jak dla mnie bomba. miasto 7 w trasie jak sie postaralem to mialem 4,6. Na autostradzie przy 150-160km/h ok 6. Srednio w trasie ok 5-5.5.
W miescie max to 9l, a w trasie jadac dynamicznie (gaz-hamulec) na zwyklej krajówce 7,5l. Jednak jadac normalnie na trasie czyli tak do 140km/h smialo miesci sie w 6l.
Ciezko mowic o jakosci bo mam go pol roku. Plastki na duzych nierownosciach czasem trzeszcza ale w okolicy radia. Pewnie kwestia montazu w UK. Bo same materialy sa niezle. Ogladalem Golfa wczesniej, tylko najbogatrza wersja wyposazeniowa ma podone tworzywa.
Na razie za malo przejechalem. Po 150 000 bedzie mozna cos powiedziec. Jesli ktos ma problem z klapka od wlewu paliwa to smialo do serwisu, wymieniaja sprezynke. U mnie zima musialem czasem dwa razy za dzwignie ciagnac bo klapka sie nie otwierala.
Sprzedalbym gdyby cos wysiadlo po 6000km. Na razie nic.
- zużycie paliwa dla silnika 2.2 i-CDTi 140KM 103kW