Wcześniej jeździłem Golfem IV 1.4 ale dopiero po Hondzie zauważyłem, że w aucie podstawa to silnik, skrzynia biegów i układ kierowniczy i to jest rewelacyjne, do całej reszty idzie się szybko przyzwyczaić. Problemem może być jednak dla wielu zawieszenie - gdybyśmy mieli inne drogi to byłaby poezja ale w Polsce czuć każdą dziurę, trzeba wtedy zamknąć oczy i spiąć pośladki, jest twardo.
Silnik to najlepsza rzecz w tym samochodzie. Kusi do dynamicznej jazdy, ale jak się człowiek pohamuje to na baku można zrobić nawet 900km. Dopiero z kompletem pasażerów i bagaży czuć spadek mocy.
Jest ok, czuć że każdy bieg ma swoje miejsce i wchodzi aksamitnie, nie jak we Fiatach i Peugeotach gdzie skrzynia jest jak z gumy.
Bardzo precyzyjny, podobny jak w Lexusie, powoduje że kierowca czuje się pewnie za kółkiem. Nie jest taki dziadkowy jak w Mercedesach.
Już od paru lat mam korozję na nadkolach i była widoczna jak samochód kupowałem kilka lat temu. W Golfie akurat pod tym względem było lepiej.
Z tyłu przeszkadza wąska szyba i jest tak skonstruowana że nie widać kto za nami jedzie. Przy zmianie pasa przez szeroki słupek między drzwiami a klapą też nie jest za wesoło. W niektórych autach wszystko widać jak na talerzu. Dodatkowo przy ostrym słońcu na wyświetlaczu od radia prawie nic nie widać.
Czasem pokrętło od klimy i radia się myli. W niemieckich samochodach: VW, Mercedesach, BMW ergonomia jest bardziej intuicyjna.
Jest normalnie, ale są samochody np. Mercedes Klasy A, gdzie ciepłe powietrze leciało od razu.
Duży bagażnik i wnętrze również jak na samochód tej klasy.
Na trasie w środku jest ciszej niż w benzyniaku.
Koszty utrzymania ograniczają się do paliwa, wymiany oleju i hamulców, te wydaje mi się że dość szybko się zużywają.
Cena jest wysoka ale dobrze że jeszcze produkują takie samochody za które trzeba słono zapłacić ale przynajmniej są bezawaryjne.
Przez okres 3 lat i przejechanych 50 tys. km chyba zapalniczka nie działa.
Przez okres 3 lat i przejechanych 50 tys. km póki co nic złego się nie stało.
- zużycie paliwa dla silnika 2.2 i-CDTi 140KM 103kW