: Prowadzenie i układ jezdny - rewelacja!!!
Szukałem samochodu ponad rok. Zdecydowałem się na Civica 5D w wersji Sport. Uważam że to dobry wybór. Samochód ma wysoki współczynnik tzw. "radości z jazdy" - po prostu trzeba sprawdzić. Dodatkowo wygląda tak, że w ponad rok po premierze ciągle ludzie się za nim gapią (jak się to komuś nie podoba niech kupi Golfa czy Focusa ;). Świetny samochód.
Nie jest to sportowiec, ale daje sobie radę z masą auta. Trzeba pamiętać że to Honda - a więc obroty, obroty, obroty. Powyżej 4tys. robi się bardzo ciekawie, choć głośno (pewnie miłośnikom diesli to się nie spodoba, ale nie dla nich ta wersja). Bardzo dobra elastyczność jak na pojemność 1.8. Na pewno nie jest zawalidrogą.
Biegi wchodzą dobrze nawet przy szybkiej zmianie. Są dosyć blisko siebie więc trzeba to robić precyzyjnie.
Tu było moje największe zaskoczenie. Ten samochód naprawdę rewelacyjnie się prowadzi, jak przyklejony. Wręcz prowokuje do np. szybkiej zmiany pasów :).
Jest twardo - to fakt, ale tak ma być (kto szuka wygody weźmie pewnie coś niemieckiego - ale frajda już nie ta).
Do tyłu - wiadomo słabo, ale rekompensują to duże lusterka i bardzo przydatne czujniki parkowania. Do przodu- nie narzekam.
Mimo kosmicznego wyglądu, można nauczyć się obsługi w 5min.
Jak na razie klima spisuje się bardzo dobrze.
Mnóstwo miejsca! Przód trochę zabudowany (generalnie to taki "samochód kierowcy"). Tył- wiele osób jest zaskoczonych że mimo tak sportowej sylwetki jest dużo miejsca (więcej niż np. w Octavii I).
Przy większych prędkościach (>150km/h) jest głośnawo, ale "widziały gały co brały". Bardzo fajny odgłos podwójnego wydechu przy jeździe miejskiej.
Miasto ok. 9litrów, dynamiczna trasa też ok. 9 litrów. Moim zdaniem ok w porównaniu do mocy i wrażeń.
Za te pieniądze (76tys. PLN) ciężko znaleźć auto tej wielkości dające tyle frajdy z jazdy i o atrakcyjnym wyglądzie.
Za krótko ją mam.
Za krótko ją mam.