Ocena kierowcy - Honda Civic VIII Hatchback 5d

hubi, 17 lat temu
Silnik 1.8 i-VTEC 140KM 103kW
Rok produkcji 2006
Okres użytkowania: 1 rok
Honda Civic VIII Hatchback 5d 1.8 i-VTEC 140KM 103kW 2006-2011 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Dużo miejsca w środku i pojemny bagażnik
Samochód piękny - podobał mi się odkąd zobaczyłem concept car i byłem zdziwiony że takie ufo weszło do produkcji. Jest to typowy samochód miejski - jak na rodzinny jest za mały, jest wygodny do jazdy po równych drogach do pracy i na małe zakupy. Zaletą jest to że bardzo mało traci na wartości
Ten silnik ma dosyć dużą moc, ale max. m przy ponad 4000 obrotów/ W praktyce jest dosyć mułowaty przy jeździe po mieście - lepiej na trasie.
kiepsko wchodzą biegi, czasem są problemy z wrzuceniem jedynki przy ruszaniu
Zawieszenie jest tak twarde że plomby wypadają, szczególnie przy felgach 17 - każda większa dziura wywołuje taki dzwięk jakby sie koło urywało
Do tyłu nic nie widać, jesli komus to przeszkadza nie widać też maski, generalnie kiepsko, szczególnie przy cofaniu, trzeba wprawy, nie wspomnę już o śniegu lub deszczu gdy brak tylnej wycieraczki daje sie odczuć
bardzo wygodnie
czasem parują szyby, z klimatyzacji śmierdzi, ale może to ja źle ją ustawiam
Dużo miejsca, kierownica mogłaby mieć trochę większy zakres regulacji, przy najniższym ustawieniu fotela i kierownicy, zasłania zegary, wyżej jest niewygodnie
Silnik jest głośny, w mieście nie jest to problemem ale przy długiej podróży jest męczące.
Po mieście na krótkich trasach przy włączonej klimatyzacji i światłach dobija nawet do 14 L. Na trasie przy spokojnej jeździe mozna zejść do 6,2

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i-VTEC 140KM 103kW [l/100km]

7,9