Ocena kierowcy - Honda Civic VIII Hatchback 5d

MARCIN, 2 lata temu
Silnik 1.8 i-VTEC 140KM 103kW
Rok produkcji 2011
Honda Civic VIII Hatchback 5d 1.8 i-VTEC 140KM 103kW 2006-2011 - Oceń swoje auto
Póki co, najlepszy samochód jaki miałem. Świetny wygląd (fakt, że miałem rzadko spotykaną białą perłę, która fantastycznie wyróżniała auto), bardzo duża pojemność w środku + bagaznik (pomimo stosunkowo niedużych gabarytów), fajne przyspieszenie w razie potrzeby, no i oczywiście ponad 4 lata jazdy = zero awarii/problemów. Uważam to auto za najlepszy wybór dla rodziny 2+2, łączy przyzwoite możliwości przewozowe z sportowym designem.
Nie sie do czego przyczepić. Na codzień mocy wystarcza, a kiedy trzeba szybko przyspieszyc redukcja i ogień.
Biegi wchodza fajnie, szybko i dość gładko, sa krótko zestopniowane. Odejmuje punkt za haczący przy wbijaniu od czasu do casu bieg wsteczny.
Tu rewelacja. Założone miałem opony 225/40 R18 i ten samochód był jak przyklejony do drogi.
Normalna. Ani lepsza ani gorsza od innych aut jakie miałem. Świetnie prezentował sie lakier biała perła, nie wiem czemu jest taki rzadki na polskich ulicach.
Dobra. Nie rozumiem narzekań na spojler. UFO jest krótkim samochodem i ma czujniki parkowania z tyłu. Manewrowanie nim było czystą przyjemnością.
Kosmiczny design zwłaszcza deski rozdzielczej. Pomimo tego obsługa bardzo prosta, wszystko na miejscu.
Klima bardzo sprawna, brak zarzutów. Szybko nagrzewa i tak samo schładza. Dodatkowo jako plus dodam, że nawet w duże upały na autostradach nie zamulała auta.
Jeden z najwiekszych plusów. Bardzo duzo miejsca z przodu, z tyłu (brak tunela srodkowego) i najwiekszy w klasie bagażnik.
Czy ja wiem. Pewnie sa lepiej wyciczone marki premium, ale jest ok.
Koszty sa takie, że trzeba tankować benzynę, wymieniac olej i filtry...i tyle. Jedyny problem jakie miałem przez 4 lata to przepalona zarówka. Spalanie akceptowalne; autostrada 7.5, teren niezabudowany 7, korki 9-9,5. Do samego miasta auto nie jest wybitnie ekonomiczne, natomiast ja mieszkam na wsi :-)
Może i droższy niż konkurencja, ale warto bo jest od niej ładniejsza, praktyczniejsza i bezawaryjna.
Jak pisałem, przez 4 lata musiałem tylko wymienić zarówkę.
Brak.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i-VTEC 140KM 103kW [l/100km]