Ocena kierowcy - Honda Civic VIII Hatchback 5d

Jaras, 11 lat temu
Silnik 1.8 i-VTEC 140KM 103kW
Rok produkcji 2006
Honda Civic VIII Hatchback 5d 1.8 i-VTEC 140KM 103kW 2006-2011 - Oceń swoje auto
Silnik : elastyczność
Zawieszenie : Drążki kierownicze przy 80 000 tys przebiegu
Auto ma ponadczasową sylwetkę, długo się nie zestarzeje, potrafi być spokojna do 3500 obrotów, powyżej pokazuje pazury, niezawodny silnik - jak to u Hondy, zawieszenie dosyć twarde, trzeba się przyzwyczaić, bardzo duża przestrzeń wewnątrz kabiny oraz pojemny bagażnik, spalanie na przyzwoitym poziomie, póki co nie mam ochoty myśleć o innym aucie.
Silnik pracuje doskonale, do 3500 obrotów jest spokojny powyżej dostaje kopa, elastyczny. Dosyć głośny powyżej 130km/h ale Hondy tak mają - mi odpowiada jego mruczenie.
Skrzynia pracuje dobrze ale potrafi haczyć \"2\"
Samochód jedzie jak po torach, trochę twarde zawieszenie, kwestia przyzwyczajenia, w zakrętach prowadzi się bardzo pewnie.
Potrafią przeszkadzać grube boczne słupki, widoczność z tył znikoma, rekompensują widoczność bardzo duże lusterka boczne, dodatkowo posiadam czujniki parkownia, które ułatwiają cofanie.
Za pierwszym razem może wydawać się \"kosmiczna\" ale wszystko pod ręką.
Bardzo szybko nagrzewa się zimą (tutaj nie potrafię zrozumieć osób narzekających że auto długo się nagrzewa), klimatyzacja automatyczna sprawdza się doskonale.
Tutaj przeżyłem szok, przestrzeni jest ogrom, z przodu kierowca i pasażer nie mają co narzekać, z tył bardzo duża przestrzeń, można komfortowo podróżowac w czwórkę. Genialny system rozkładania tylnej kanapy, po jej rozłożeniu mamy mała ciężarówkę.
Nie ma co porównywać Civic-a z innymi autami, powyżej 130km/h jest głośno.
Spalanie w mieście ok 8,5 - 9,0 litrów, po za miastem udało mi się osiągnąć 7,0 litrów.
Ceny używanych Hond są droższe niż innych marek ale płacimy tutaj za niezawodność auta, trzeba również liczyć że nie będzie większego problemu przy sprzedaży auta.
Póki co nic się nie dzieje, jedyną rzecz którą wymieniałem to drążki kierownicze ale to norma przy jeździe po polskich drogach, póki co wsiadam, tankuję i jadę.
Brak poważnych usterek.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i-VTEC 140KM 103kW [l/100km]