Ocena kierowcy - Honda Civic VIII Hatchback 5d

Pigwa, 14 lat temu
Silnik 1.8 i-VTEC 140KM 103kW
Rok produkcji 2006
Honda Civic VIII Hatchback 5d 1.8 i-VTEC 140KM 103kW 2006-2011 - Oceń swoje auto
Silnik : wspaniała dynamiczna jednostka,skrzynia tak zestopniowana, żeby oszczędzać paliwo,czy kupiłbym jeszcze raz?Technika biegnie do przodu, myślę,że następny będzie elektryczny,coś jak AMPERA, ale o zasięgu 300km-marzenia :)
Karoseria : deszczyk z tylnej klapy,przy mrozach amortyzatory klapy jakby leniwe
Nie zapominajmy,że to auto klasy średniej niższej, (nie BMW ani AUDI),a w tej klasie jest bezkonkurencyjny,mowa o wyposażeniu w standardzie,auto kupiłem dla wspaniałego silnika i skrzyni(ponoć z samej Japonii),o wyglądzie nie wspomnę.
To co pisali poprzednicy. Silnik o 2 obliczach , do 3 tyś. obrotów cichutki, niepozorny, oszczędny w zużyciu paliwa, jazda zaczyna się od 3,5 tyś obrotów
automat i-shift doskonały w korkach ulicznych, przy wyprzedzaniu redukuję manetkami przy kierownicy
Świetnie wchodzi w zakręt,stabilnie,
Nie rozumiem zastrzeżeń o słabej widoczności,przeszkadzającym spojlerze,przepraszam,czy przed zakupem auta nikt nie siedział wcześniej w aucie,lub odmówiono jazdy próbnej.
bez zbędnych bajerów,czytelnie
pewnej wprawy wymaga ustawienie nawiewu w czasie deszczu,dobranie temperatury i siły nawiewu,ale magiczny guziczek załatwia sprawę błyskawicznie
ostatnio wiozłem autkiem na raz pralkę i kuchnię spakowaną w paczkach,na parkingu przed sklepem jedna Pani, która przyglądała się z zaciekawieniem moim wyczynom, po zamknięciu tylnej klapy ,nie wytrzymała,i mówi ,,przecież to sportowe autko,gdzie to się mieści\" Ach Kobieta
Na gładkiej drodze do 120km/h poezja,ale przecież my tylko takie drogi mamy,a dopuszczalna prędkość na autostradzie to 130km/h :)
Automatyczna skrzynia biegów ma jedno zadanie maksymalnie obniżyć zużycie paliwa,zielone lampki eco świecą się cały czas.Co do przeglądów to unikam ASO jak ognia.Po podmianie wtrysków w poprzednim samochodzie,w trakcie przeglądu pierwszego Hondy nie odstępowałem samochodu na krok. Przegląd ten zbiegł się z akcją serwisową styku pompy paliwa,oraz uparli się,że wymienią uszczelkę nad przednią szybą,efekt był taki, że przy prędkości 120km/h na autostradzie w środku mroźnej nocy odkleił się jeden brzeg uszczelki waląc o dach auta (uszczelkę wkleiłem sam),drugi przegląd po 40k-ASO zażyczyło sobie pozostawienie samochodu na cały dzień,będą ,,wymieniać świece i regulować zawory\"pytam się czy to jest silnik z motopompy?podziękowałem.Wymiana filtrów i oleju Mobil 1 0w40 co 15k klocki po 60k.
w różnych porównaniach brałem pod uwagę cenę odsprzedaży, a tu civic trzyma się mocno
Jak ASO czegoś nie sp..li to wszystko ok.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i-VTEC 140KM 103kW [l/100km]

6,3