Honda Civic 5D VIII generacji jest samochodem spełniającym moje oczekiwania. Możliwości konfigurowania wnętrza nie ma w żadnym innym samochodzie tej klasy, a, i w innych niektóre rozwiązania nie są spotykane. Oczywiście, jak każdy samochód, ma kilka niedociągnięć ale to należy pominąć. Wystarczy popatrzeć z zewnątrz, i usiąść za kierownicą, wszystko mija.
W moim przypadku, to akurat znam się na technice i mechanice samochodowej. Uważam silnik za jeden z najnowocześniejszych w tym czasie.
Bez problemów załącza się poszczególne przełożenia, co nie zawsze jest takie oczywiste
Trochę twardy ale pewny w zakrętach, i dający poczuć samochód, szczególnie na dobrych drogach.
I tu jest dylemat, ja oczywiście stawiam na estetykę, i nie przeszkadza mi spojler na tylnej szybie. Raczej dopełnia wygląd i symetrię.
Właśnie, miałem kilka samochodów, jednak ten spełnia moje najwyższe oczekiwania. Dla mnie jest jak dobrze skrojona marynarka od garnituru.
Nie mam za wiele doświadczenia, ale przy jeździe w cztery osoby, i w deszczowej pogodzie, występowało parowanie szyb. Jednak znalazłem na to radę, w ustawieniach klimatyzacji, i wentylacji.
Zaskakująco, szczególnie dla oglądających, dużo miejsca, z tyłu, według niektórych, nie do wiary ile miejsca z tyłu. Bagażnik największy w klasie, no i ta kanapa tylna, podnoszone siedziska, to majstersztyk, nawet rower 28" ze zdjętym kołem przednim, mieści się, w pokrowcu oczywiście. Nie ma tego w innych samochodach, i tyle!
Tu mogłoby być troszeczkę lepiej, ale nie narzekajmy, to taki samochód.
Wszystko zależy od stylu jazdy, i sytuacji na drodze. Tego się spodziewałem, i tak jest.
Nie można narzekać na cenę, jeżeli kupuje się samochód na kilka lat, to lepiej poczekać na promocje, tak zrobiłem, i za uzyskaną bonifikatę doposażyć samochód. Na przykład w felgi do opon zimowych, zalecam 16 cali, tzw. chlapacze, sensor automatycznego zapalania świateł mijania, itp.
Wszystko dobrze, jak na razie, tylko mam obawy o akumulator.
Na ten czas, brak.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 i-VTEC 140KM 103kW