Do jazdy po mieście całkowicie wystarcza 1.4, na trasie trochę słabo. Silnik 1.8 warto kupić jak się dużo jeździ poza miastem. Porównywałem oba silniki podczas jazd próbnych. W warszawskim ruchu miejskim przy 1.8 można nabawić się frustracji, bo silnik żwawy super ciągnie, zachęca do dynamicznej jazdy, a tu szybkości przelotowe między światłami od 20 do 40 km, a spalanie spore. Każdy sobie sam musi odpowiedzieć przed zakupem na pytanie - ekonomia czy dynamika? Niestety w ofercie Hondy Civic nie ma nic pośredniego.
Daję maksymalną ocenę z małym minusem, bo parę razy haczyła jedynka - ale to może dlatego, że nowy samochód.
Nie narzekam tak jak inni na twarde zawieszenie. Dla mnie jest w sam raz, samochód świetnie trzyma się drogi.
Lusterka duże - świetna widoczność - rewelacja. Jak przeczytałem opinie innych, miałem obawy co do widoczności przez tylną szybę ograniczoną spojlerem, a tu miła niespodzianka - naprawdę nie jest źle. Czujniki parkowania bardzo przydatne, bo bez nich trudno wyczuć przy manewrowaniu tył samochodu.
Wszystko na swoim miejscu, wzorowo. Obsługa intuicyjna.
Bez zarzutu.
Wystarczająca, więcej nie trzeba dla 4 osób.
Jak dotąd cicho. najwięcej słychać szum opon (Dunlop). Dopero powyżej 120 km/h silnik pracuje głośno, ale w tej klasie to norma.
Honda zaskoczyła mnie pozytywnie. W mieście, w korkach 6,8-7,5 l. (średnio) choć momentami bywa i 9l. Na trasie przy włącvzonej klimie nie przekracza 5,6 l.
W promocji cena atrakcyjna + dodatki Hondy za 4 tys. + opony zimowe + ubezp. gratis
Zaczynają trzeszczeć plastiki kokpitu. Są zbyt twarde i chyba źle spasowane. Tylna klapa maski źle spasowana, nawet laik zauważy nierówne szczeliny z prawej i lewej strony. W tej cenie i przy tej marce to żenujące dla Hondy. Chyba montaż samochodów w Wlk. Brytanii nie jest dobrym pomysłem.
Na razie nic, zobaczymy co będzie dalej.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 83KM 61kW