Ocena kierowcy - Honda Civic VIII Coupe

Krzysztof, 17 lat temu
Silnik 1.8 i 16V 140KM 103kW
Rok produkcji 2006
Honda Civic VIII Coupe 1.8 i 16V 140KM 103kW 2006-2011 - Oceń swoje auto
Jak na razie zdecydowanie pozytywne wrażenia. Samochód spisuje się doskonale, cechuje się niepowtarzalnym wyglądem, doskonałą ergonomią wnętrza oraz lekko sportowymi osiągami.
Dotychczas jeździłem słabszymi samochodami. 1,8 i 140KM w zupełności wystarcza do sprawnego poruszania się po polskich drogach. Generalnie silnik pracuje cicho bez względu na to, na którym się jest biegu; powyżej 4500obr/min robi się nieco głośno, ale w końcu to Honda. Zaskakująco dobra elastyczność, nawet na 6-tym biegu.
Ładna dźwignia. Niestety jak na mój gust zbyt głośna praca podczas zmiany biegów - to "klikanie" jest irytujące - oraz spory skok "lewarka".
Doskonałe prowadzenie na równej nawierzchni. Gorzej na typowych polskich drogach pełnych dziur i kolein, na najmniejszych nawet nierównościach daje się wyraźnie odczuć twardość zawieszenia. Dobre hamulce - ABS działa dokładnie wtedy kiedy powinien - nie za wcześnie, nie za późno.
Najsłabszy punkt tego modelu. Do przodu przeciętnie - trudno ocenić gdzie jest początek auta, szerokie słupki przednie ograniczają widoczność na boki przy skręcaniu. Do tyłu - zupełne nieporozumienie - spojler ogranicza widoczność, brak wycieraczki tylnej szyby, cofanie zupełnie na wyczucie. Na plus trzeba zaliczyć bardzo dobre lusterka zewnętrzne.
Do nietypowych wskaźników łatwo się przyzwyczaić i są czytelne, umieszczone tam gdzie powinny być. Niepotrzebne przeładowanie dużą ilościa informacji podawanych przez komputer. Spora ilość schowków.
Doskonałe - w kilka minut jest już nadmuch ciepłego powietrza. Najwygdniej ustawić temp. AUTO i zapomnieć. Dobre odparowywanie przedniej szyby.
Kierowca i pasażer z przodu mają komfortowe warunki podróżowania. Jak jest z tyłu - trudno powiedzić, nie siedziałem.
Bez zastrzeżeń.
Samochód mam dopiero 2 miesiące. Od dnia zakupu średnie zużycie paliwa wskazywane przez komputer 7,3 l/100km. Nawet zakładając, że może być o ok. 1l większe to i tak jest dobrze, zwłaszcza, że połowa przebiegu to krótkie jazdy po mieście. Serwis to inna sprawa - jeszcze nie korzystałem, a sprzedawca zapewniał, że ceny przeglądów nie powalają z nóg. Jak to się ma do rzeczywistości - sprawdziłem cenę pióra wycieraczki - posiadacze tego modelu wiedzą, że są nietypowe - 240PLN/sztuka. Może pojawią się jakieś zamienniki...?
70900 PLN za wersję 1,8Comfort, to mniej niż za Astrę III czy Golfa V z podobnym wyposażeniem - silnik mocniejszy niż podstawowy, automatyczna klimatyzacja, ABS, ESP, 6xPP, odtwarzacz MP3 ...
Zbyt wcześnie na usterki.
Jak wyżej.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 140KM 103kW [l/100km]