Przeniesienie napędu
: Sprzęgło (trudno wskazać winnego - nikt nie palił) po 13 latach i 69000 km.
: Korozja i odpadnięcie osłony katalizatora po 11 latach i 43000 km.
Bardzo przyjemne w użyciu, uniwersalne auto.
Już tłumaczę niski przebieg. Auto kupił w salonie mój dziadek w 2003 roku. Ze względu na swój wiek nie jeździł dużo. Przez 10 lat - 40000 km. Później ja zacząłem średnio 10-15 tysięcy rocznie.
D16V1 VTEC-E. Świetne osiągi dzięki niskiej masie całego pojazdu. Duża elastyczność. Nie pali dużo przy wysokich obrotach. Działanie VTEC-E: poniżej 3000 obrotów pracuje 12 z 16 zaworów (75% silnika). Wpływa to korzystnie na ekonomię, nie jest zbytnio odczuwalne.
Póki co fabryczna usterka tego modelu związana z łożyskami nie wystąpiła. Jak to w Hondzie - niezwykle krótka skrzynia biegów, co kto lubi. Na spalanie nie wpływa to aż tak jak mogłoby się wydawać.
100 km/h (5. bieg) - 3100 obr/min
130 km/h (5. bieg) - 4000 obr/min
160 km/h (5. bieg) - 5000 obr/min
Miękkie, elektryczne wspomaganie kierownicy. To moje pierwsze auto, inne prowadziłem okazjonalnie, więc trudno mi je ocenić, ale zgadzam się z osobami, które piszą tutaj, że nie czują dobrze zakrętów.
Bez zarzutów.
Bez zarzutów.
Podczas postoju nagrzewa się błyskawicznie i intensywnie, nawet w cieniu gdy dzień nie jest gorący oraz zimą jak zaświeci słońce. Gdy jest wilgotno bardzo szybko parują szyby.
Pasażerowie zawsze zadowoleni przestrzenią.
Hałas od opon i powietrza, podczas jazdy na autostradzie i silnika powyżej 3000 obr/min jest bardzo duży. Dla niektórych to zaleta, ale przy szybkiej jeździe ciężko jest rozmawiać lub słuchać radia.
Standardowe.
Optymalny.
Póki co nie zdarzają się.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 110KM 81kW