Bardzo fajny kompromis pomiędzy moim zdaniem odjechanym Type R a normalnym 1.6
Civic 5 drzwiowy jest wygodny przestronny uniwersalny a silnik i cała reszta pozwala na odrobinę szaleństwa za rozsądne pieniądze !
160 km radzi sobie bardzo dobrze przesiadka z samochodu o 100 km mniej robi wrażenie :)
Skrzynia krótka lewarek umieszczony bardzo wygodnie działa płynnie i bez najmniejszych problemów.
Ogólnie super tylko promień skrętu jest malutki,kwestia przyzwyczajenia i wyczucia auta.
Przód boki bardzo dobrze jedynie tył może troszke utrudniać ale to kwestia wprawy i wyczucia.
Wydaje mi się że przyciski szyb elektrycznych powinny być bliżej przedniej części zwłaszcza te od tylnych ale to taki szczegół który jest bez większego znaczenia
Nigdy szyby nie zaparowały od samego początku nie było w tej kwestii żadnego problemu,jak to piszą latem chłodzi zimą grzeje.Mam klimę automat więc zero problemu.
I tu jest zaskoczenie na PLUS w przodzie jest dużo miejsca,jak to ogólnie bywa ale tył jest po prostu PRZEPASTNY ! :)
Dużo miejsca płaska podłoga wygodny podłokietnik a wersja w półskórze robi rewelacyjne wrażenie i jest przy tym praktyczna.
Duże znaczenia mają opony jakie mamy założone oraz prędkość rzecz jasna.
Z tego co zauważyłem do 120-130 podobnie jak w innych więc dla mnie bez uciążliwości.
Jest to tzw. Japończyk (produkcja UK :)) ale od ponad roku nie włożyłem w niego nic ponadplanowego.
Wiadome filtry oleje to normalka zresztą w cenie bardzo przystępnej powiedziałbym taniej nawet.
Co do spalania to jestem miło zaskoczony posiadam jednostkę dosyć mocną i spalanie nie przekracza 8.5
Przy jeździ dynamicznej nie chce dojść nawet do 8.
Uważam że jest to jednostka godna polecenia-elastyczna mocna bezawaryjna (silnik na łańcuszku)
Trzeba zapłacić więcej niż za 1.6 ale porónywać nawet nie ma jak (choćby to że silnik,zawieszenie itp jest zbliżone do accorda a to robi różnicę i to wielką.
Nic sie nie psuje nic nie stuka nie puka jak to mówią a aucisko ma swoje lata...
Nic się nie zepsuło poważnego.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V Type S 160KM 118kW