Ocena kierowcy - Honda Civic VII Hatchback

Michał - mgen@poczta.onet.pl, 17 lat temu
Silnik 1.6 16V 110KM 81kW
Rok produkcji 2005
Honda Civic VII Hatchback 1.6 16V 110KM 81kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Inne : Wnętrze - kupując wiedziałem, że jest przestronny ale teraz każdy obecnie sprzedawany komakt jest mogaciasny w porównaniu z tą Hondą.
Karoseria : korozja tylnej klapy
Całokształtnie jestem zadowolony i bardzo polecam samochód
dobrze. samochód ma chęć jechać przy bardzo szerokim zakresie pracy (obrotowym) W zasadzie nie doskonale tylko dlatego, że jest stosunkowo głośny w porównaniu do konkurencji ale typowo jak w hondzie.
Bez komentarza. Precyzja, delikatność, pewność zmiany biegów. Doskonale
Bez wad i bez rewelacji. Auto prowadzi się bardzo dobrze. Nie hałasuje, nie tłucze. Podobno szybko się zużywają amortyzatory ale ja u siebie tego nie zauważyłem.
Do przodu jest super. Duże lusterka boczne zapewniają dobrą widoczność do tyłu. Mała jest tylna szyba - w normalnej jeździe jest dobrze ale przy parkowaniu tyłem lepiej kierować się lusterkami bocznymi (mimo wszystko więcej widać)
Wszystko pod ręką. Rewelacyjne położenie lewaka zmiany biegów - megawygodne. Być może trochę kłopotu może sprawiać radio - trzeba oderwać plecy od fotela żeby sterować ale ja mam sterowanie w kierownicy więc u mnie to nie problem. W radiu przycisk wysunięcia płyty oraz wyboru źródła dźwięku (radio - cd) zamieniłbym miejscami. Wadą jest brak osobnego zegarka - moim zdaniem.
Mam klimatyzację automatyczną. Bardzo wydajna - zarówno grzejąc jak i chłodząc. Wygodna i banalna regulacja. Niestety jednostrefowa. Ogrzewane jest również kierowane na nogi pasażerów z tyłu.
Ogromna przestrzeń. Mimo prawie maksymalnego cofnięcia fotele kierowcy do tyłu można bez problemu siedzieć nie dotykając oparcia kolanami (mam 180cm wzrostu). Samochód z zewnątrz jest mniej więcej rozmiarów skody octavii II kombi (wyłączając maskę) licząc od podszybia do końca tylnego zderzaka. Czyli w octavii masz wielki bagażnik w hondzie wygodę podróżowania.
Przeciętnie. Żle nie jest ale mogłoby być ciut lepiej - nie przeszkadza mi silnik ale raczej hałas opon/wiatru.
Lepiej niż dobrze. W mieście przy dość żwawej jeździe w mieście wychodzi na luzie 8 litrów. W trasie jadąc dość szybko z klimą ~6,5 litra. Jak na bardzo żwawy benzynowy silnik jest super.
Samochód jest stosunkowo drogawy jak na klasę, jednak np. jakość wykonania plastików - ogólnie wnętrza jest na dużo wyższym poziomie niż u konkurencji. Do tego sprawdzona technologia pod szyldem dobrego producenta daje dobre nadzieje - i na to liczę ;)
Kiwał się fotel (bez przesady- minimalny luz) i skrzypiało sprzęgło (pedał). Wszystko usunięte w ASO bez problemu - wymiana pompy sprzęgła i wymiana rolek w prowadnicy fotela.
Minimalna korozja tylnej klapy. Myślałem, że także rzeczy się nie zdarzają w dzisiejszych czasach a tu ZONK. Pomalowali, wymienili listwę ale niesmak zostaje.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 110KM 81kW [l/100km]

7,4