Ocena kierowcy - Honda Civic VII Hatchback

Okres użytkowania: 1 rok
Honda Civic VII Hatchback 1.4 16V 90KM 66kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Silnik : Bez awaryjny
Karoseria : Niestety jak to honda ruda sama się wprasza
Fajne autko dla osób rozpoczynających swoją przygode z motoryzacją
Jednostka bezawaryjna, żeby coś się tam stało to jedynie od braku oleju, w rok zwiedziłem tym autem pół polski i oprócz lekkiego poboru oleju zero usterek a miesięcznie potrafie zrobić nawet 3-4tys km, zaskakuje napewno niezła dynamika jak taki mały motor, oczywiście dostępna przy wyższej partii obrotów no i rzecz jasna dynamika słabnie w zależności ile osób wieziemy bo głównym atutem auta jest niska masa
Mało osób docenia umiejscowienie lewarka zmiany biegów ale po roku jazdy tym autem uważam że jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Z tego co słyszę to w skrzyni bardzo szybko zużywają się łożyska przez co skrzynia szumi, miałem szczęście bo kupiłem egzemplarz po remoncie, oprócz tego bardzo łatwo i wygodnie zmienia się biegi, jedynie dwójka lekko haczy ale to tylko jak bieg zmieniamy agresywnie, nawet elastyczna, na 4 jechałem nawet 170. Napewno brak 6 biegu bo na autostradzie przy 120 mamy 3,5tys obrotów
W moim egzemplarzu zawieszenie zostało usztywnione i prowadzenie tego auta w zakrętach to czysta poezja można je wygodnie pokonywać nawet przy większych prędkościach. Dużym minusem jest promień zawracania, manewrowanie na parkingu jest utrudnione
W moim autku rdza wychodzi jedynie na masce, nigdzie indziej!!! miałem farta ale widząc civici ziomeczków to gnije na potęge :\
Przód i boki git, niestety tylna szyba jest mała i trochę utrudnia manewry do tyłu, na szczeście sytucje ratują boczne lusterka
Naprawde duży plus, mnóstwo schowków i cup holderów
W zime auto bardzo szybko się nagrzewa i dobrze grzeje, niestety w lato klima nie wyrabia, no cóż grunt że wgl jest
Jak na takie małe 3 drzwiowe autko naprawde nie jest źle
Baaaaardzo słabo wyciszone auto powyżej 120 trzeba radio mocno rozkręcać żeby coś wgl słyszeć, tragedia...
Bardzo rzadko się coś psuje ale jak już się zepsuje to są to groszowe sprawy
Za rozsądne pieniądze można dorwać naprawde fajny egzemplarz, tylko trzeba uważać na rudą
Coś tam sie zawsze znajdzie ale to 20 letnie auto w końcu...
Brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 90KM 66kW [l/100km]