Ocena kierowcy - Honda Civic VII Hatchback

Okres użytkowania: 1 rok
Honda Civic VII Hatchback 1.4 16V 90KM 66kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy
Przeniesienie napędu
Nie jest źle. Co prawda ja jako fanatyk aut produkcji niemieckiej musiałem się do tej Hondy przyzwyczaić, ale w końcu ją polubiłem. Posiada ona kilka wad takie jak na przykład niska zwrotność, fotele przednie projektowane oraz posiadające zakres regulacji pod osoby o max 175 i inne drobne lecz nie zmienia to faktu iż jest to samochód wbrew pozorom całkiem fajny.
Co do trwałości silnika to jego najmocniejszy atut. Jeżeli chodzi o jazdę generalnie też nie jest źle. Jak wiadomo japońskie silniki lubią wysokie obroty lecz w moim przekonaniu Honda jest tutaj wyjątkiem. Owszem, nie można nią jeździć tak jak na przykład Volkswagenem czy Audi ale jazda przy 2500 obr/min jest możliwa. Samochód wówczas nie jest ospały i przy tych obrotach reaguje na pedał gazu jeżeli na przykład chcemy przyśpieszyć. Oczywiście pod warunkiem że jedziemy bez włączonej klimy. Przy włączonej klimatyzacji nie polecam schodzić poniżej 3000 obrótów.
Dobra dynamika auta przy stosunkowo niskich jak na japońca obrotach nie bierze się znikąd. Skrzynia ma dosyć krótkie przełożenia, przy 100 km/h na piątym biegu obroty silnika są nieco powyżej 3000. Wpływa też to trochę ale jednak na wyniki spalania.
Zawieszenie o dziwo jak na tę sztywność dobrze wybiera nierówności, prowadzenie też o dziwo jest dobre. Na zakrętach też nie ma mowy o szorowaniu lusterkiem o asfalt jednak za jedno musze się przyczepić. Zwrotność tego auta jak dla mnie jest dramatyczna. Mankament ten dosyć mocno daje znać podczas parkowania. Do jazdy po ciasnych uliczkach zdecydowanie odradzam.
Owszem, korozja lubi się pojawić (uwielbia pojawiać się na tylnych nadkolach tam gdzie jest ten tak zwany sierp) jednak mój egzemplarz o dziwo po 21 latach wciąż ma całą podłogę oraz progi. Generalnie jakość blach oraz fabrycznego zabezpieczenia mogę określić w myśl ludowego porzekadła jak dbasz tak masz.
Jedynym mankamentem jest środkowe lusterko, troszkę za małe by objąć w widoku całą tylną szybe jednak reszta jest bez zastrzeżeń
Przełączniki różnych instrumentów elektrycznych są dobrze oraz logicznie rozmieszczone. Jak zwykle jedynym mankamentem jest zegarek, by sprawdzić która jest godzina (zegarek w radiu fabrycznym) trzeba na dłuższą chwile spuścić wzrok z drogi by spojrzeć na zegarek.
Wentylacja wnętrza przy większych prędkościach o dziwo istnieje i przy letniej pogodzie nie trzeba włącząć klimy która tak jak pisałem zabiera trochę mocy oraz dynamiki auta. Ogrzewanie co prawda to nie jest pozioma Passata B3/B4 gdzie przy -40 mógłbym jechać na golasa ale przy mocniejszym mrozie jestem w stanie prowadzić w podkoszulku a i przy tym jest mi naprawdę ciepło. Klima też dobrze chłodzi wnętrze. Zaletą też jest nawiew na nogi tylnych pasażerów czego po aucie w tej klasie nie spodziewałem się.
Jak na tak w miare nieduże auto to przestrzeń w kabinie jest o dziwo ogromna. Fakt, fotele są zaprojektowane jak dla mnie pod niższe osoby lecz nawet na najniższym ustawieniu wysokości fotela przy najwyższym ustawieniu kierownicy nie szoruje kolanami o wolant. Z tyłu też nie ma co narzekać, miejsce na nogi, głowę jest i ja przy wzroście 187 cm jestem w stanie usiąść za samym sobą.
Jest po prostu dobrze.
Ceny części zamiennych nie są tanie a niektórych elementów jak na przykład reflektory które są z plastiku i lubią matowieć nie da się kupić nowych i oryginalnych, nawet jeżeli gdziekolwiek takie istnieją ceny są nierealne.
Nie jest źle
Drobne usterki nieistotnych elemntów takie jak na przykład mechanizmy zamka centralnego, linka od nagrzewnicy czy zacinający się mechanizm klapki wlewu paliwa.
Póki co nie odnotowałem takich.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 90KM 66kW [l/100km]

8,0