Jestem, a w zasadzie byłem, posiadaczem od 2011 roku, do teraz. Jestem zakochany. Silnik absolutnie niezawodny, OGROMNA ilość miejsca w środku, duży bagażnik, niskie spalanie. POLECAM
Niestety, skrzynia przy 150k km do remontu, do tego beznadziejne zawieszenie, duże słupki przednie, które ograniczają widoczność.
Jeśli jednym słowem miałbym opisać silnik, to byłoby to - bezawaryjność. 50 tys km przejechane - ani jednej wizyty u mechanika. WZÓR!
Do 140k km bardzo dobra. Biegi wchodzą płynnie i przyjemnie, ale pewnym jest, że około takiego przebiegu łożyska będą do wymiany. Koszt - 1000-1500 zł.
Trakcja bardzo dobra. Można wejść w zakręt szybciej, niż wskazywałby rozsądek. Brak podsterowności oraz nadsterowności.
Słupki przednie zasłaniają kawał drogi. Da się do tego przyzwyczaić. Podobnie jest z lusterkiem wstecznym, ale to już wszystko zależy od wzrostu.
W żadnym aucie o podobnym wieku nie siedziało mi się tak wygodnie. Ale może to po prostu przyzwyczajenie.
Ogrzewanie to chyba wzięte z jakiegoś statku. Bardzo szybko się nagrzewa - sauna. Klimatyzacja również dobra.
Miejsca jak w krążowniku. Ja 188 cm za kierownicą, mój kuzyn podobny wzrost z tyłu i jeszcze miał miejsce na nogi. Kolega 205 cm, a nie musiał się schylać.
Silnik bardzo cichy, ale przy większych prędkościach da się odczuć cienkie blachy. Po prostu szumi.
Ceny części zastępczych zawieszenia w normie. Silnika nie wiem, bo się nie psuł. Spalanie w trasie nawet 5l. Raczej nie należę do ludzi jeżdżących oszczędnie (mocne przyspieszanie, późne hamowanie, jazda na niższym biegu, żeby szybciej wyprzedzić, itd), a średnio wychodziło 6,5 l.
Zawieszenie bardzo słabe. Po wymianie szybko pojawiają się stuki, szumy, itp.
Silnik - wzór.
Skrzynia biegów - karny K***S.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 90KM 66kW