Ocena kierowcy - Honda Civic VII Hatchback

Silnik 1.4 16V 90KM 66kW
Rok produkcji 2001
Honda Civic VII Hatchback 1.4 16V 90KM 66kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Zawieszenie : W mieście świetne, sprężyste, komfortowe, i nie słychać specjalnie jego pracy. Być może to też zasługa opon z dość miękkim bieżnikiem.
Inne : Jakiś czujnik nawali i możemy pożegnać się z dalszą jazdą.
Auto oceniam na 4. Nie jest to samochód doskonały, ale na tle konkurencji wypada całkiem ok przynajmniej pod względem niezawodności. Zdecydowanie dedykowany do jazdy miejskiej. Na trasy proponuję poszukać czegoś innego.
Powiem tak...jak na 1,4 90 KM to silnik całkiem dobrze sobie radzi. oczywiście nie jest to rakieta, ale do jazdy po mieście w zupełności wystarczy.
Dla mnie ta skrzynia pozostawia wiele do życzenia. Być może ja akurat na taką trafiłem, ale biegi wcale tak precyzyjnie nie wskakują tzn 1 i 2 bieg (szczególnie przy redukcji)trzeba się namęczyć. Wsteczny też nie zawsze wskakuje super ale to samo miałem we Fiacie więc można się przyzwyczaić. Zdecydowanie brakuje 6 biegu. Silnik przy prędkościach powyżej 90 km/h wyraźnie się męczy. Na plus można zaliczyć umiejscowienie lewarka. Bardzo praktyczne rozwiązanie. Lekko w prawo od kierownicy i już lewarek leży w dłoni. Poważna wada to zużywające się łożyska na wałkach prowadzących w skrzyni biegów.
Niby twarde zawieszenie jak to Japończyk, a jednak potrafi się wychylać na zakrętach. Na pewno można zapomnieć o jakiejś agresywniejszej jeździe. Poza tym elektryczny układ wspomagania nie pracuje najlepiej w tym aucie. Słabe czucie drogi.
Do widoczności ja akurat nie mogę się przyczepić, ale daję 4 bo niższe osoby narzekają, że na nisko fotel i nie widzą wszystkiego. Ja mam 172 cm i było ok.
Tutaj wszystko na miejscu, nie można się przyczepić do niczego, no może tylko obsługa radia może być utrudniona prze lewarek.
Miałem klimatyzację i dawała radę. Chwila i było ok.
Jak na auto 3 drzwiowe moim zdanie super zarówno z przodu jak i z tyłu.
Do 80 km/h silnika praktycznie nie słychać, ale powyżej już \"kwiczy jak zarzynana świnia\". Myślę, że 6 bieg rozwiązałby ten problem. Szumy powietrza to pięta achillesowa tego auta. Słabe uszczelki przepuszczają powietrze i czasem wodę do środka jak myje się po ciśnieniem.
Jak na 1,4 to palił dużo. 6,5 trasa 100-130km/h. Miasto 8-9 l/100 km w zimie potrafił spalić nawet prawie 10l. Być może to kwestia tego, że we Wrocławiu non stop w korkach i podjazdy na krótkich dystansach 6-7 km więc silnik zimny. Mimo tego Marea 1,6 paliła tyle samo mimo większej pojemności i masy. Części? Jak do Japończyka do najtańszych nie należą.
Hondy są trochę drogie, ale i tak lepiej niż przeceniane VW.
Poza typowymi usterkami charakterystycznymi dla tego modelu to było ok. Chociaż stopiony katalizator przy przebiegu 115 tys km to już porażka.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 16V 90KM 66kW [l/100km]

7,1