Ocena kierowcy - Honda Civic VI Hatchback

Jankes , 14 lat temu
Silnik 1.5 i 114KM 84kW
Rok produkcji 1999
Honda Civic VI Hatchback 1.5 i 114KM 84kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : VTEC powinno powiedzieć wszystko. Proszę poczytać w internecie. Model 1.5 wyprzedził konkurencję technologicznie o 10lat, dopiero teraz samochody z mocą ok 110Km spalają tyle paliwa co Honda paliła 10 lat temu.
jakby to napisali na Allegro - WIELKI POZYTYW. Warto zainteresować się rocznikami po liftingu 1997 i z końca produkcji 1999-2000
NIe ma tutaj elastyczności Diesla, ale nie ma co nażekać. Jak na tak małą pojemnośći ogólną charakterystyke jednostek Hondy do jest w normie. Dobre przyspieszenie uzyskuje się powyżej 4000obr/min ale przy 60km/h spokojnie można wrzucić 5 bieg i przy umiarkowanym dodawaniu gazu można się rozpędzić bez duszenia się silnika. A VTEC to takie 2w1, albo ekonomia albo całkiem niezła dynamika. Jest tutaj VTEC-E czyli układ zmiennych faz rozrządu jest nastawiony na ekonomię, nie jak inne VTEC-i na kosmiczny wzrost mocy powyżej 5-6tys obr. ja jestem studentem i tylko dlatego wybrałem 1.5 u mnie 115KM
Działą bez problemu, czasami podczas porannego wyjeżdzania z garażu wsteczny potrafi zachaczyć poza tym OK
Zawieszenie wielowachaczowe z przodu jak i z tyłu jest odporne na polskie nierówności. Ja nie mogę tego ocenić bo mam autko ok 9 miesięcy ale brat ma już 4 lata i nic nie inwestowałw zawieszenie. Prowadzi się świetnie na zakrętach,a mimo to komfortowo. Można je porównać fo Forda Focusa.
JEST OK, Matiz był lepszy pod tym wzgedem ale już się przywzyczaiłem.
Jedyne zastrzeżnia to sterowanie szybami elektrycznymi między fotelami.
Troszkę wolno się nagrzewa jak na beznynę, chociaż to moja pierwsza zima w tym aucie a mrozy były siarczyste nawet -15 więc może tylko mi się wydaje,
W swojej klasie nie ma wielu konkurentów, nawet Golf IV mimo, że nowszy prawdopodobnie przegrałby w tej konkurencji
Hmm, tutaj jest tak jakby charakterystyka zerojedynkowa, na niskich obrotach jest cichutko zarówno w środku jak i na zewnątrz, a w granicach 5-7 tys obr jest czego posłuchać i spokojnie mozna wyłączyć radio
Po przejechaniu ok 4tys km średnie spalanie w moim przypadku to ok 6,5l/100km przy tej mocy jest OK, jeździłem zarówno po mieście, jak i w trasie, dosyć dużo też na którkich odcinkach gdzie dopiero co ssanie się wyłączyło i już gasiłem.
Cena nie jest najniższa, można kupić conajmniej dwa lata młodsze auto z droższym silnikiem diesla Innej marki np Opel Astra II, Citroen Xara, Renault Laguna i kilka innych. Wysoka Cena nie jest jednak wzięta z kapelusza, bo odnosi się właśnie do jakości i bezawaryjności samochodów z wielkim H na grillu.
BRAK jakichkolwiek usterek, auto ma już 11lat. Oby tak dalej.
Poważnych usterek nie ma i nie spodziewam się ich w najbliższym czasie (czyt. do końca eksploatacji auta) w końcu to Honda, fakt, że nie z Japonii tylko z Anglii ale jednak Honda!!!!!!!! Jest to dla mnie marka NR 1 i nie zmienię jej już do końca życia. Od dziecka marzyłem o HONDZIE, a jak zacząłem interesować się motoryzacją od technikum mechanicznego po studia na kierunku związanym z motoryzacją to jeszcze bardziej przekonałem się do tej marki. POLECAM!!!!!!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 i 114KM 84kW [l/100km]

6,3