Ocena kierowcy - Honda Civic VI Hatchback

Kubaff@op.pl, 15 lat temu
Silnik 1.5 i 114KM 84kW
Rok produkcji 1997
Honda Civic VI Hatchback 1.5 i 114KM 84kW 1995-2000 - Oceń swoje auto
Auto jak na moje potrzeby jest wrecz idealne. Jest ekonomiczne a jednoczesnie kiedy trzeba jest naprawde szybkie. Jazda HONDĄ sprawia bardzo wiele radsci bez jakichkolwiek wyrzeczeń.
Silnik to bardzo mocna strona tego auta, jestem zachwycony. Oczywiscie przed przekroczeniem 3000obr/min auto nie ma mocy ale pozniej jest juz tylko lepiej, auto przyspiesza coraz lepiej az do 7000obr/min. A do tego jest badzo oszczedny przy spokojnej jezdzie. Mi udalo sie uzyskac wynik 4.8 l/100km (od pelnego baku 100km do pelnego).
Skrzynia jest naprawde dobra poza biegiem wstecznym ktory nie zawsze wskakuje, ale to przypadlosc wiekszosci japonczykow z lat 90.
Bylem bardzo zaskoczony wlasciwosciami jezdnymi oczywiscie pozytywnie, nie boi sie zadnego zakretu. Cechuje sie rowniez niezwykla trwaloscia, przez 2 lata nic nie bylo robione bo nic nie trzeba bylo robic, wiem o tym by stan zawieszenia jest na biezaco kontrolowany.
Tu juz jest zupelnie przecietnie, ale da sie przyzwyczic.
W tej kwestii jest calkiem dobrze.
Jesli chodzi o czas letni to mam klimatyzacje ktora zreszta nie zawsze jet potrzebna bo zwykly nawiew jest calkiem wydany. W zimie nie trzeba dlugo marznąć, ogrzewanie jest bardzo wydajne.
Jak dla mnie idealnie, choc jesli chce zabrac 3 przyjaciol na maly wypad brakuje miejsca na bagaż.
jesli chodzi o silnik jest idealnie, slychac go kiedy trzeba. Przeszkadzaja natomiast szumy powietrza powyżej 110km/h.
Jesli stosujemy wszystkie zasady ekonomicznej jazdy jest wrecz idealnie, ja np potrafie jezdzic po mniescie nie przekraczajac 6l/100km a na trasie schodząc do niecalych 5l/100km. Co przy mocy 115km nie jest wcale takie oczywiste. Natomiest przy bardzo dynamicznej jezdzie ktorej nie unikam trzeba sie liczyc ze spalaniem do 8-8.5l. Takie osiagnolem podróżując z predkosciami 140-170km/h.
Za pieniadze rzędu 12-14pln nie znam lepszej propozycji.
Bylo by doskonale gdzyby nie urywajace sie klamki zewnętrzne.
Brak jakich kolwiek. Odpukac:P

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 i 114KM 84kW [l/100km]