: to auto chyba naprawde nie ma 90KM, a wiecej:)
Civikiem jezdze kilka ladnych lat. Polecam ten samochodzik kazdemu. i choć od dawna mógłbym honde wymienic na cos nowszego, jakoś ciagle nie potrafie pozbyć sie tego auta. Mam 14 letni samochod, ktorym (uwaga!) jezdze raz w roku na przegląd i wymianę klocków/filtrów/oleju itd. Ok - wymienilem tlumik i ze 3 lata temu wstawione byly reparaturki - ale to wszystko na ponad 5 lat eksploatacji. jak slysze przygody wlascicieli nowych aut (civikow też) to.. no coz - takich aut jak civic 6 gen już nie robią:)
Silnik 1.4. 90 KM - jak jest? jest dobrze! jak na tę moc, to naprawde dynamika zadowalajaca. Mnie przeszkadza troche halas - to nie jest dobrze wyciszone auto - np. slychac nadkola w deszczu, a powyzej 140 można zapomniec o normalnej rozmowie z pasazerami. tak czy owak: silnik jest dynamiczny, malo pali i po prostu daje rade.
Wyglad - mam autko w jedynym wlasciwym kolorze - czarnym z ladnymi felgami - ciagle ma swoj urok. Patrze na nowe kompakty i naprawde nie moge znależć czegoś odpowiedniego.
Wnetrze - ok; proste; funkcjonalne; bez udziwnien i zadnych dodatkowych bajerow. szkoda; ale przynajmniej swiety spokoj.
auto dla dwoch osob jest ok. wsiadanie do tylu niewygodne, ale jest duzo miejsca (jak na rozmiar auta rzecz jasna).
Generalnie - auto na 5. W moim przekonaniu - w roczniku 1995-2001 nie ma nic lepszego, dopóki chcesz jezdzić autem, a nie jezdzic do warsztatu albo na nie patrzec.
Podsumowujac:
+ niezawodnosc, silnik, wyglad,
- wyciszenie
Silnik ma 90 KM. Co jakiś czas słyszę komentarze od tych co w środku i tych co na zewnątrz:), czy to rzeczywiście 1.4. 90 KM. Auto milo wkręca sie na obroty, jak (prawie) każda Honda. Do 3,5 tys. obrotów jest cicho, potem - nie. Mogłoby być ciszej, ale nie mam pretensji o to do silnika. Raczej wygluszenie slabiutkie.
Generalnie za silnik 5 - nie jezdzilem bardziej dynamicznym 1.4, a i 1.6 w nowych autach bywa bardziej ospale.
Na 5, oprócz wstecznego - haczy.
Civic to kompakt. Przy wyższych prędkościach (tj.130-160) prowadzi się pewnie. Bez myszkowania. Jezdzilem focusuem I, II - subiektywnie tylko trochę lepiej; bez porównania z franuczami albo golfem.
ok - nie mam uwag.
Auto jest proste. Wszystko w zasiegu reki. Wiadomo gdzie co jest. Ergonomia na 5, chociaz... fotele - fotel pasazera nie wraca do pierwotnej postaci.
Ogrzewanie = 5. Szybko robi się cieplo.
Klima = 3 - no coż, jak sie robi 30 stopni i wiecej to klima po prostu slabo daje rade.
dobrze, ze jest, ale w tym zakresie jest troche do poprawy.
Srednia mi wychodzi 4, ale za klime minus.
jest ok - duzo miejsca z przodu. z tylu ludzie sie dziwia ze tak duzo miejsca.
Tu bedzie trojeczka. Jest kilka rzeczy, które w tym aucie bym poprawil. Wyciszenie jest na podium. Moze nawet pierwsze.
slychac silnik i halas z nadkoli. Do 3,5 tys. obrotow ok, ale dynamiczna jazda wiaze sie z tym ze sobie z pasazerka nie porozmawiasz.
oj tu jest bomba. przy ekonomicznej jezdzie 6,0-7. Dynamiczna z klima - max. 9,5-10.
To jest naprawde auto na kieszen studenta
dobra, warto
TO auto sie nie psuje. Powaznie. Myslalem, ze opinia o japonczykach jest przesadzona. Mam auto 14 letnie, i nawet sie nie zastanawiam - odpali czy nie.
Jezdze tylko na przeglady. ok -wymienilem tlumik, albo inne elementy ktore zaczela zjadac rdza (tj. nadkola), ale nic wiecej.
od kilku ladnych lat jezdze wlasciwie tylko na przeglady i wymiane materialow eksploatacyjnych. Na pytanie - czy jest cos do zrobienia, slysze: na razie nie. To k.. kiedy??:)
Jezdze tylko na przeglady. ok -wymienilem tlumik, albo inne elementy ktore zaczela zjadac rdza, ale nic wiecej.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 i S 90KM 66kW