Ocena kierowcy - Honda Civic VI Hatchback

Silnik 1.4 i S 90KM 66kW
Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: 5 lat
Honda Civic VI Hatchback 1.4 i S 90KM 66kW 1995-2001 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : REWELACJA! Spręzyste, cichutkie i zaskakująco trwałe - doskonały kompromis na polskie drogi.
Karoseria : Rdza tylnych nadkoli przy zderzaku, nie obedzie sie bez interwencji blacharza
Przejechałem Civicem ponad 100 tysięcy kilometrów i nigdy nie zdarzyło się zeby mnie zawiodł. Wymieniam tylko części eksploatacyjne, filtry, oleje, swiece, przy 160 tys tarcze, i silentbloki zawieszenia przy 180 i 200 tysiecy. Silniczek chodzi jak złoto i myslę, ze spokojnie dociągnie do 300 tysięcy. Gdyby gdzies w jakimś zapomnianym magazynie stała partia tych civiców zakonserwowanych z zerowym przebiegiem to kupuję bez zastanowienia:)
Nieco za niski moment obrotowy poniżej 3000obr/min, naprawdę zaczyna jechać powyżej 4500, a powyżej 5500 to juz mała rakieta :)
Idealnie wchodza wszystkie biegi do przodu, wsteczny trzeba zwykle wkładac na dwa razy, ale to niewielki mankament.
Fenomenalne zawieszenie, idealnie prowadzi sie w zakrętach, ciche i bezobsługowe. Po 180tys musiałem wymienić silentbloki w przednim zawieszeniu (700pln), po 200 tys w tylnym (980pln) i znowu jezdzi jak nówka sztuka - cichutko i spręzyście. Wielowahaczowe zawieszenie jest jednym z kryteriów wyboru następnego samochodu:)
Wszystko pod reką - samochód zaprojektowany dla kierowcy.
W zimie ogrzewanie OK, klimatyzacja nieco za słaba - w gorące dni nie daje rady. Teraz czeka mnie wymiana skraplacza.
Zaskakująco duzo miejsca na tylnej kanapie - komentuja to wszyscy, których wiozłem.
Do 120km/h w miare cicho - powyżej słychać już silnik i szum powietrza. Przy wchodzeniu na obroty robi się nieco głośny od 3500, ale jest to ładny sportowy dzwiek :)
W miescie pali mi około 6,5-7 litrów, maksymalnei spalił 8,5 w zimie przy niesprawnym termostacie. Na trasie około 6,0.
Być może Civic nie jest najtańszy w zakupie, ale naprawde warto. Pewnei za połowe ceny możesz kupic Astrę, Corse czy Golfa...ale dobrze się nad tym zastanów:)
Musiałem wymienić termostat i dwa razy zepsuł się wodzik od wycieraczek. I tyle...:)
Brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i S 90KM 66kW [l/100km]