Ocena kierowcy - Honda Civic VI Hatchback

Silnik 1.4 i S 90KM 66kW
Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: 1 rok
Honda Civic VI Hatchback 1.4 i S 90KM 66kW 1995-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : Kultura pracy silnika d14a8, dla nie wtajemniczonych 1,4 90 km jest po prostu świetna. Silnik w 11 letnim aucie pracuje jak nowy, brak jakichkolwiek wycieków, po prostu bajka(nie urzekac!) Dynamika również na wysokim poziomie - porównując nawet do mojej starej Toyoty z silnikiem 2,0. No i podoba mi się to, że można go kręcic do około 7200-7300 obr/min.
Karoseria : problem z otwieraniem i domykaniem szyberdachu(nie zawsze)
Przeniesienie napędu : pęknięta osłona przegubu zewnętrznego(wymieniona)
Bardzo dobre auto na co dzień i od święta. Mogę sczerze polecic każdemu.
Bardzo wysoka kultura pracy tego silnika, na zewnątrz auta praktycznie niesłyszalny. elastycznośc również bardzo dobra jak na ten silnik.
Wybiera przełożenia bardzo precyzyjnie, pracuje bardzo lekko(dobra dla kobiet). Nie haczy. Czasem problem z załączeniem wstecznego.
Powiedziałbym, że w zakrętach jest nawet trochę podsterowny. Na standardowych oponach nie ma co szalec w zakrętach(ryzyko utraty przyczepności).
Bardzo dobra widocznośc do przodu i na boki, trochę gorsza do tyłu, ale od tego są lusterka, które bardzo dobrze spełniają swoje zadanie, bo są duże i przejrzyste.
Wszystko w zasięgu ręki. Ogólnie na+
Tutaj tylko średnio. Szyby po deszczu strasznie parują. Wiem, że to może byc wina filtra kabinowego, ale czytałem już wiele opinii z podobnym problemem.
Moja żona z tyłu nie narzeka, ja z przodu też. Bardzo duży+
Do 3000 obr. jest dobrze. Później robi się dośc głośno. Ale uszy mnie jeszcze nie bolały. Jest dobrze.
Tutaj świetnie spisuje się silniczek 1,4. Bardzo ekonomiczny. W trasie ze mną + żona i mały z tyłu + pełny bagażnik przy prędkości 100(czasami nawet 140)km/h Hania spaliła 6,2 l/100 km
Tu również wysoka ocena.
Przez rok użytkowania wymieniłem tylko olej silnikowy i osłonę przegubu zewnętrznego. Chyba mówi samo za siebie.
Jak do tej pory brak. Na szczęście

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i S 90KM 66kW [l/100km]

7,1