Ocena kierowcy - Honda Civic VI Hatchback

evee, 16 lat temu
Silnik 1.4 i S 90KM 66kW
Rok produkcji 2000
Honda Civic VI Hatchback 1.4 i S 90KM 66kW 1995-2001 - Oceń swoje auto
honda bardzo ładnie wygląda (a jak sie ją umyje to już w ogóle;)) z zewnątrz jest ponadczasowa, w środku materiały dość dobrej jakości, ale design jest z wczesnych lat 90-tych! to plastikowe drewno jest straszne! umocowanie airbaga od strony pasażera jest wręcz dziwaczny! (ale dobrze że w ogóle jest:)) gabarytowo samochód mi bardzo odpowiada, bagażnik niezgorszy, generalnie moj czarny civic to kompromis między tradycją a nowoczesnością:)
czuć, że dość mały silnik, a ja po mieście nie lubię przekraczać 3 tys. obrotów, wiec muszę się troche nazmieniać biegów, nie jest to jakiś demon prędkości, przy wyprzedzaniu potrzebna redukcja
dość duży skok, skrzynia precyzyjna, bardzo przyjemna, żadnych zgrzytów, wsteczny czasem strajkuje jedyne co trochę męczy to dość wysokie sprzęgło
albo mi sie wydaje, albo zawieszenie dość miękkie;) ładnie tłumi, trzyma się drogi, czego chcieć więcej?!? wspomaganie fajne, nie za mocne
do tyłu mocno średnio, poza tym ok, fajne lusterka boczne;))
porażki: klakson na bokach kierownicy (przy manewrowaniu zdarza mi sie go przycisnąć), te straszne "dzyndzle" od zamykania drzwi od środka (czasami nie mam siły otworzyć!), włączanie wycieraczek pokrętłem a nie dźwignią w dół (zmieniając często samochody strasznie ciężko się przyzwyczaić), otwieranie okna pasażera w środkowym tunelu, spryskiwacz przedniej szyby nie uruchamia wycieraczki! mały schowek od strony pasażera poza tym kocham oświetlenie bagażnika;)
daje radę
w zasadzie nie wiem jak tam pasażerowie, bo ja z tyłu nie jeżdze, ale za kierownicą można się uczciwe rozłożyć;)
przeciętnie - delikatnie mówiąc ten samochód powinien nazywać się honda decybel! powyżej 3 tys. obrotów silnik zaczyna pracować jak wiertarka/suszarka, jest bardzo głośno
czy mocniej czy słabiej przycisne to i tak spali ok 8 litrów
drogi w zakupie, pewnie drogi w warsztacie (nie wiem, jeszcze nie byłam;)), ale wsiadając do civica mam do niego zaufanie
szwankuje żarówka podświetlenia zegarka, na razie wystarczy klepnąć;) podobno troche oleju pochłania;)
brak poważnych usterek

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i S 90KM 66kW [l/100km]