Ocena kierowcy - Honda Civic VI Hatchback

michał74, 16 lat temu
Silnik 1.4 i S 90KM 66kW
Rok produkcji 1997
Honda Civic VI Hatchback 1.4 i S 90KM 66kW 1995-2001 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : zaskoczył mnie najbardziej automat bezawaryjny i z wysoka kulturą pracy(dodaję że jeździłem różnycmi automatami)
Inne : wentylator wnętrza
Karoseria : zaczeły się pojawiać delikatne oznaki rdzy na tylnich nadkolach a pozatym super
nie wyobrażam sobie bardziej ekonomicznego, żywotnego i dynamicznego auta a miałem w życiu kilka samochodów (i nie tylko jak większość komentujących golfy : polonezy, maluchy, duże fiaty i co niektórzy stare Vectry)
honda jest chyba najlepszym konstruktorem silników benzynowych produkowanych od 95roku(wcześniejsze nie były tak żywotne jak te po95) no może na równi z toyotą. Super sprawóje się na gazie no ale tu już musi być sekwencja. Autko dynamiczne miałem Golfa 1.8 niby gti i niech się schowa honda jest elastyczniejsza i przy tym mniej paliwa konsumuje
mam automata autko ma w tej chwili przejechane 324tyś i sprawóje się świetnie (no oczywiście dbam o regularną wymianę oleju w skrzyni) tak jak po wnętrzu samochodu widać już ten przebieg to skrzynia jak nówka. Podobno przy dobrej obsłudze są dożywotnie (ale nie naprawialne słyszałem że podobno ciężkie w naprawie no ale po co je naprawiać jak się nie psują)
jak ktoś lubi sztywne zawieszenie to wszystko super choć po naszych drogach potrafi trochę wytrząść. no ale za to bezpieczniej bo samochód stabilny. Nawet po naszych drogach to zawieszenie jest dość bezawaryjne
nie mam zastrzeżeń wszystko tak jak ma być
jak najlepiej wszystko na swoim miejscu tam gdzie być powinno
ja mam klimatyzację więc super. no moze jedyny minus wymieniłem ze 3 jakieś płytki czy oporniki do dmuchawy bo nie działała prędkość 2 i 3
no niestety 3 drzwiowa wersja nie pozwala na przeworzenie z tyłu słoni ale z przodu co mnie najbardziej interesuję to super
no tutaj nic dodac nic ująć autko mimo swojego wieku i przejechanych kilometrów jest idealne nic nie trzesczy z plastików wewnątrz i nie słychać nic z zewnątrz.
jak na automat to w trasie na gazie (sekwencja) potrawię zejść do 7l /100km po mieście 9litrów więc super 20zł kosztuje mnie 100km jazdy. ceny przeglądów i napraw biorąc pod uwagę że praktycznie bezawaryjny to prawie zerowe no prawie bo ja nie oszczędzam na olejach i kupuję najlepsze co często =najdroższe i regularnie wymieniam no w HONDACH to podstawa (jak nie w każdym samochodzie)
porównywalna w tej klasie to chyba tylko corolla lecz nie ma takiego charakteru jak honda
wszystko ok. praktycznie tylko części eksploatacyjne które wbrew stereotypowi są bardzo tanie
silnik i skrzynia automatyczna ma 324tyś km. mo niby dużo a nie wykazuja oznak zużycia. do silnika dolewam 1l oleju między wymianami co 15 tyś więc chyba norma

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i S 90KM 66kW [l/100km]

8,3