Ocena kierowcy - Honda Civic VI Hatchback

Silnik 1.4 i S 90KM 66kW
Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Honda Civic VI Hatchback 1.4 i S 90KM 66kW 1995-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : Mały silniczek 1.4 a potrawi wiele namieszać na drodze o ile dostanie tego czego mu trzeba do walki - wyskokich obrotów. Może przesadze ale pozyżej 4500tys istnieje wrażenie jakby turbina jakaś siedziała;)
Zawieszenie : Dość szybko sie zużywa ale to raczej standard w Polsce
Układ hamulcowy : Musiałem wymienć pompe po 260tys km
Auto z naprawde fajną sylwetką, zwinne. Niewielki ale bardzo waleczny silniczek. Można sobie poszaleć.
Silnik jset swojego rodzaju fenomenem. Przy tak małej pojemności potrawi namieszać na trasie czy na ulicy. Wiele aut 1.6 czy nawet 1.8 może zostać w tyle kiedy tylko Hondzinka wejdzie ponad magiczny próg 4500 obr./min. Wiadomo, klasyczny japończyk. W trasie nawet przy 12-km/h redukcja z 5 na 3. Wchodzi nawet 6000obr i jest jazda, wyprzedzanie moment;) Ale uwaga! Odcięcie 7500:)
Biegi wchodzą płynnie i leciutko. Troche już wyrobona po 10latach ale działa bez zarzutów. No czasem tylko wsteczny przyśpi ale żadko.
Zawieszenie potrafi współpracować z naszymi drogami
Jak odśnieżone i poskrobane to bez zarzutów.
Ergonomia jak należy. Wszystko pod ręką. Sporo zakamarków na niezbędne rzeczy. Mogłoby jednak być coś na napoje.
Tu lekki minus. Nadmuch wolno zdejmuje pare z przedniej szyby. Zimą nagrzewa się w ok 10 minut. Przy założonym filtrze przeciwpyłowym słaba moc powiewu. Dosyć hałaśliwa dmuchawa
Kierowca i pasażer podróżują w komforcie, pasażerowie z tyłu nie narzekają. 3 osoby z tyłu to tylko na chwilke po mieście. W trase nie polecam.
Do 4000obr/min super ciche auto. Gdy stoi sprawia wrażenie wyłączonego. Powyżej magicznego progu 4500obr robi sie małe WRC, ale jak ktoś to lubi to naprawde cieszy ucho.
Od nowości było ok jednak po 200tys km auto popadło w alkoholizm. Miasto ok 11litrów przy pewnej jeździe. Przy maksymalnej oszczędności to ok 9 litrów w mieście ale prawie zasypałem za kółkiem. Z trasą jest o wiele lepiej o ile nie jedziemy 140km/h. Tak do 120km/h pali ok 7 litrów. W mieszanym 8litrów
Niebawem szykuje sie do zakupu jakiegoś mocniejszego auta a to planuje sprzedać za ok 10 tys zł. Gdyby ktoś zaproponował mi to auto za tą kase brałbym bez zastanowienia
Do 250tys auto bezawaryjne. Potem przeszło kryzys. Sypnęło się sporo rzeczy. Pompa hamulcowa, termostat, troszke zawieszenia. Wspmaganie już wiekowa więc albo wkładamy troche siły albo wymiana pompy.
Jak wspomniałem wyżej. Ale typowo poważnych awarii nie odnotowałem

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i S 90KM 66kW [l/100km]

8,7