Ocena kierowcy - Honda Civic VI Hatchback

Silnik 1.4 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1996
Honda Civic VI Hatchback 1.4 i 75KM 55kW 1995-2001 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : To że mimo wszystko zazwyczaj okazywało się, że jak coś się popsuło to jakiś pierd ;)
Przeniesienie napędu : Przeguby się ukręcają
Karoseria : Korozja
Zawieszenie : Nie lubi naszych dróg, trzeba bardzo uważac
Na początek nie jest źle. Są lepsze egzemplarze niż mój i moją oceną nie należy się zrażać. Trzeba tylko dokładnie obejrzeć przed ewentualnym zakupem.
Bardzo fajnie ciągnie do przodu. Wyprzedzać tym autem się nie boję. Przyspieszenie jak na tą pojemność nie jest najgorsze, ale street racer z niego również nie jest. W mieście mocy aż nadto. W trasie jednak czasem brakuje.
Skrzynia ciężko chodzi. Odkąd go kupiłem tak było. Czasem muszę \'kopnąć\' lewarek, aby wbić bieg. Nie ukrywam, że jest to trochę frustrujące...
Niestety. Ciągle coś się tutaj psuje. A to przegub, a to pompa wspomagania, a to coś jeszcze. Może trafił mi się felerny egzemplarz. Trochę kasy włożę pewnie, żeby to wszystko było zrobione. Przeguby bardzo szybko się ukręcają...
Lewo, prawo, do przodu i do tyłu. Widzę wszystko. Podstawa to dobrze ustawione lusterka. Można parkować wręcz na milimetry. Co prawda widoczność do tyłu ogranicza mi spojler, ale to już kwestia przyzwyczajenia.
Nie ma co tu zarzucić. Wszystko na swoim miejscu, sensownie poukładane :)
Gdyby nie to, że nie działa I i II bieg nawiewów i tak głośno pracują i długo się nagrzewają to byłoby doskonale. A tak jest tylko dobrze. Za to jak już się nagrzeją to ładnie ciepełko daje :
Więksi mogą mieć problem w tym aucie ;)
Czasami karetki nie słyszę :P.
Ceny przeglądów i części zaniżają tu ocenę. Oryginały są stanowczo za drogie. Zamienniki - wiadomo, nie zawsze dobre. Nie pali dużo. W mieście idzie zmieścić się w 10 litrach, na trasie realne spalanie to 7ka.
Rynkowa wartość 9600. Dobre egzemplarze już można od 7000 wyłapać.
Z drobiazgów to nic się nie psuje.
Teraz coś mi skrzypi jak kręcę kierą. Jeszcze nie wiem co. Przeguby strasznie szybko się ukręcają. Karoseria podatna na korozję. Zawieszenie nie lubi naszych dróg.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 75KM 55kW [l/100km]

7,8