Ocena kierowcy - Honda Civic VI Hatchback

Krzysiek, 15 lat temu
Silnik 1.4 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1999
Honda Civic VI Hatchback 1.4 i 75KM 55kW 1995-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : doskonale sie zbiera przy wysokich obrotach, bardzo fajnie i równo pracuje
Układ hamulcowy : korozja układu hamulcowego,zapiekanie sie zacisków
Przeniesienie napędu : gumowe osłony przegubów
Zawieszenie : słabe elementy metalowo-gumowe zawieszenia
bardzo dobrze przy jeżdzie indywidualnej , przy zapakowanym aucie mocy brakuje trzeba go bardzo wysoko kręcić
gdyby nie czasami trudno wchodzący wsteczny była by 5
trzyma sie drogi jak przyklejona nawet przy dużych szybkościach nie odczuwa sie np drgań na kierownicy, niestety jest to auto bardziej sportowe niż turystyczne przez co gorzej tłumi nierówności
widoczność do przodu i na boki idealna .Niestety cofanie to tylko na lusterkach lub na wyczucie. Dodatkowe światło STOP nie powinno być mocowane na dole - bardzo ogranicza i tak małą widoczność do tyłu (szczególnie parkowanie tyłem do zatoczki nie jest łatwe -nie widać maski samochodu stojącego z tyłu)
było by 5, gdyby nie klakson umieśzony na boku kierownicy -może to kwestja przyzwyczajenia ale mnie sprawia duże problemy włączenie go w stresowych sytuacjach
dmuchawa jest dosyć głośna (od drugiego położenia) a ogrzewanie wydajne tylko na najwyższych obrotach dmuchawy - jak chcesz mieć ciepło to masz głośno, ponadto dokuczliwe parowanie szyb
mam 186cm i jakoś sie mieszcze choć kolega mający 192 już nie był w stanie kierować, Kierownica mogła by mieć większy zakres regulacji. Siedzenia bardzo dobrze trzymają i są dosyć wygodne. Z tyłu to lepiej zabierać dzieci lub dorosłych japończyków gdyż producentraczej myślał o powiekszeniu bagażnika
do 100 km/h, spokojnej jeżdzie i nie przekraczaniu 3 tyś obrotów ok! niestety szybsza jazda wymaga wyższych obrotów przez co w kabinie robi sie głośno
nie wiem jak w lecie będzie paliła ale spodziewałem sie niższego zużycia. na Trasie przy prędkościach 100-130 to spalanie dochodzi do 8l , spokojna jazda do 80km/h dawała spalanie 6-6,5l. Ale jazda miasto Wrocław to spalanie wychodziło nawet do 12l. Przy delikatnej jeżdzie może udało by sie osiągnąć minimalnie 10l

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 75KM 55kW [l/100km]

8,5