Ogólnie oceniam autko na 4+. To dobry samochód godny polecenia bezawaryjny, o atrakcyjnej stylistyce. Na pewno kupiłbym to auto jeszcze raz, tylko może z silnikiem VTEC.
Silnik pracuje cicho i równo, brak problemów z odpalaniem przy - 20 st. C. Silnik lubi wysokie obroty o czym przypomina zwłaszcza przy wyprzedzaniu
Pracuje precyzyjnie aż chce się zmieniać biegi, i z powodu wysokoobrotowego silnika często się do niej sięga.
Zawieszenie dzielnie wytrzymuje trudy polskich dróg, prowadzenie jest precyzyjne, i pewne w zakrętach.
W porównaniu z nowymi samochodami (gdzie stylistyka bierze górę nad praktycznością) widoczność jest doskonała. Jedyne zastrzeżenie można mieć podczas cofania. Ale to typowa wada samochodów typu sedan i coupe.
Wnętrze jest przyjemne dla oka wszystkie przyrządy mamy pod ręką a ich obsługa jest niezwykle prosta.
Jedyny minus za suwakowy system sterowania ogrzewaniem i wentylacją. Takie rzeczy były modne w latach 80-tych.
Mój egzemplarz jest wyposażony w klimatyzację i szyberdach to najlepsze połączenie. A co do ogrzewanie byłem bardzo miło zaskoczony, ogrzewanie działa bardzo szybko nawet w największe mrozy.
Wnętrze nie jest zbyt przestronne..., ale to w końcu COUPE. Z przodu gdy usiądą dwie potężniejsze osoby może brakować miejsca w szerz, z tyłu... no cóż teoretycznie auto jest 5-cio osobowe, nie odważyłbym się tam posadzić trzech dorosłych osób, ale dwie powinny mieć całkiem wygodnie.
Jakość wykonania i wyciszenia auta stoi na wysokim poziomie. ale przy 15-letnim samochodzie zdarza się że coś czasem zaskrzypi.
Zużycie paliwa jest wyższe niż się spodziewałem. Ponieważ ja użytkuję samochód przeważnie w mieście, trudno jest zejść poniżej poziomu 10L/100km.
Ceny napraw i części zamiennych do najtańszych nie należą, ale ponieważ to Honda (nawet w tym wieku) rzadko się po nie sięga.
Co prawda ceny używanych civiców przewyższają i to znacznie ceny np. escortów, astr, czy nawet znienawidzonych przeze mnie golfów, ale zyskujemy niezawodność i pewność długiej jeszcze bezproblemowej eksploatacji.
Jak na razie, w moim półrocznym użytkowaniu nie zanotowałem żadnych usterek. Nie licząc podświetlenia tablicy przyrządów które sam niechcący popsułem.
A co to są poważne usterki...:-)
Żartowałem, jak mówiłem krótko użytkuję CIVIC\'a i jak na razie nic poważnego się nie stało, i mam nadzieję że się nie stanie, przecież to HONDA.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 105KM 77kW