Doskonale się wkręca. No i obrotomierz wyskalowany do 9 tys obr./min. :). Typowo wysokoobrotowy silnik (jak w motocyklu ;) ). Miałem już kilka samochodów wcześniej, ale Honda to rewelacja!
Biegi wchodzą idealnie, lecz trochę "za krótkie biegi", lecz mam nadzieję, że niedługo to się zmieni ;).
Charakterystyka zawieszenia jest dopasowana idealnie. Honda Civic to idealne wypośrodkowanie pomiędzy sportem a komfortem. Samochód jest dość sztywny, żeby szybko pokonywać zakręty, a równocześnie nie jest na tyle sztywny, żeby czuć w nim każdą dziurę.
Widoczność bardzo dobra. Trzeba się tylko przyzwyczaić do tylnej szyby, ale to nie jest minus.
Trochę za mało schowków/półek. W porównaniu do mojego poprzedniego samochodu (Nissan Primera) wypada kiepsko. Ale wszystko wedlug potrzeb.
Wnętrze bardzo szybko się nagrzewa, wentylacja również jest OK. Jedynym minusem jest hałas dmuchawy.
Jak na auto o tych wymiarach jest super. Wnętrze jest tak zagospodarowane, że czuje się, jakby się siedziało w o wiele większym aucie. Brawa dla stylistów Hondy!
Na wysokich obrotach jest trochę głośno (ale nie na tyle głośno, żeby nie można było swobodnie rozmawiać ;) ), ale ma to swój urok.
Jak na auto o tych osiągach (spokojnie biorę nim Golfy III GT) super. W trasie pali 5l/100 km, w mieście ok. 6,5l/100 km. (Golf pali dużo więcej ;) ).
Za tą cenę można mieć Golfa III lub Astrę które są w porównaniu do Hondy g... . Moim zdaniem Honda Civic powinna być wyceniona na minimum 12000 zł, a można ją dostać już dużo taniej. Honda Civic to idealny kompromis pomiędzy jakością a ceną.
Mam go ponad 3 miesiące i na razie zepsuł mi się... głośnik ;), który i tak naprawiłem.
Wszystko chodzi idealnie.
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 Vtec-E 90KM 66kW