: Brak możliwości wymiany tulei przednich dolnych wahaczy, trzeba odrazu kupić nowy wahacz.
: Lubi kornika :-) Co tu dużo gadać, pilnować progów nadkoli i tylnej klapy
Samochód godny polecenia dla osoby młodej szukającej samochodu o charakterze sportowym i które naprawdę fajnie, wysoko się kręci na obroty (Jak to Japoniec). Jeżeli się dba to nie zawiedzie i dowiezie cię gdzie będzie trzeba :-)).
Silnik hmm..
Jak zimny to przez chwilę słychać jak poklepią zawory ale po krótkiej chwilce to ustaje. Ogólnie silnik bardzo dynamiczny, bardzo żwawo przyspiesza i kula się dobrze, bez szarpań nawet na niskich obrotach.. Moim zdaniem to najmocniejsza strona tego auta :-))
Skrzynia sprawuje się znakomicie, biegi wbija się łatwo, i wszystko pracuje lekko i bardzo dobrze. Jedyny minus to gdy chce się trochę poszaleć i jak się chce jeszcze przypalić kapcia na 2 biegu, to przy szybkiej zmianie z 1 na 2 słychać zgrzyt. Sprzęgiełko pracuje ładnie i jest bardzo miękkie ze względu na to że jest hydrauliczne.
Zawieszenie ogólnie trochę dziwnie skonstruowane, nie taka prostota jak w Oplach lub VW czy tez innych autach z tego rocznika.. Największym minusem jest brak ustawienia kątów pochylenia koła z przodu. Gdy już idzie bokiem bieżnik to znaczy że albo zwrotnica krzywa od uderzenia o jakiś krawężnik czy coś albo wahacz do wymiany któryś.
Widoczność jak dla mnie perfekt .. Przednia szyba jest duża i dzięki temu wszystko ładnie widać. Autko jest małe więc co do tego podpunktu nie mam żadnych zastrzeżeń.
Wszystko pod ręką i na swoim miejscu.. Wszystko ma swoje ręce i nogi :-)), tylko przy el. szybach mogli już zastosować przełączniki w boczkach drzwi a nie miedzy fotelami.
Samochód kupiłem w Zimę więc co do ogrzewania to żadnych nie mam zastrzeżeń. Można jechać w samych majtkach w zimę a i tak się idzie spocić ;-D.. Jeżeli chodzi o chłodne powietrze to pewnie w lato nie będzie szału, jak to w każdym aucie. plastiki się nagrzeją i powietrze będzie nie za chłodne.
Co do pasażerów to oczywiście zależy jak długie nogi ma kierowca ;-P wtedy tak ciasno maja ci z tyłu za nim.. Ale jeżeli chodzi o miejsce kierowcy to całkiem przyjemnie się siedzi, ja przy 183cm wzrostu, jeszcze z opuszczonym oparciem bo leżę prawie jak jadę, czuje się wygodnie i pasażer za mną też nie narzeka.
No to jest auto raczej o charakterze sportowym, nie ma tu co liczyć ze autem będzie się podróżowało w ciszy. Nie jest to Van rodzinny czy jakiś nowy sedan typu np: Passat b5, prawda :).. Ja przy zrobionym przelocie i tłumiku basowym w środku słyszę ten ryk i mi się to bardzo podoba.
Jeżeli chodzi o części to ceny są nieco większe niż przy naprawach innych aut tych roczników typu: VW Golf 3, Opel Astra/Vectra/Calibra itd.. Co do spalania to jak wiadome każdy ma inną nogę, nie można mówić o dużym spalaniu przy tym silniku, ponieważ buda auta jest lekka i ten silnik w tym małym autku naprawdę robi swoje :).. Normalne spalanie w mieście przy mojej jeździe to granice 8-9L/100km, a jak chcę sobie trochę po butować to do 11 ^.^.. Ale tylko troszkę. W trasie tak myślę na 7L/100km się utrzyma.
Hmm.. Tutaj nie będę się rozpisywał powiem krótko, kupić można za dobre pieniądze i w dobrym stanie. Jeżeli ktoś się zna to nie da sobie wcisnąć zajechanego już po całej wsi Gluta ;-).
Brakuje podświetlenia suwaków nawiewu chyba ze po prostu u mnie padły ale coś wykombinuje na czasie :-)
Jak narazie usterek nie było i mam nadzieje ze nie będzie, a jak będą to żadne poważne :-)
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 i 16V 90KM 66kW