Auto przeciętne ze względu na mułowaty współcześnie silnik. Konkurencja z turbo odjechała daleko. Ja wybrałem Civica tylko ze względu na dobrą cenę na wyprzedaży, poza tym jeździ nim głównie żona, a ona nie potrzebuje osiągów, dla niej liczy się kolor auta, a nie silnik ;)
Silnik ospały, trzeba go cisnąć do docinki. Załadowany 4 osobami, z włączoną klimą wyraźnie słabnie i jeszcze bardziej trzeba go kręcić. Elastyczność słabiuteńka, zawsze przy wyprzedzaniu konieczna redukcja o 2-3 biegi i wciśnięcie gazu do dechy - to zwiększa hałas i oczywiście spalanie szybuje w górę. Ostatnio przejechałem się Fiestą kolegi z silnikiem od kosiarki 1.0 Ecoboost 100 KM i niestety to jest inna jazda...turbina robi swoje i do niej należy przyszłość, choć na pewno można się obawiać o większą awaryjność, ale radość z jazdy jest z turbo wielka.
Czasem przyhaczy przy szybkiej zmianie biegów, ale jest ok.
Jak dla mnie za twardo, Fiesta kolegi lepiej wybiera nierówności, a to tylko autko miejskie. W ogóle zdziwiłem się, że Ford ma taki dobry silniczek i dopracowane zawieszenie. Honda musi być bardziej nowoczesna obecnie by nawiązać walkę z Europą
Trzeba się przyzwyczaić, jest źle. Żona narzeka, ale na razie jakimś cudem nie zahaczyła o nic.
Kwestia przyzwyczajenia, dla mnie ok.
Ok
Tu bardzo fajnie, sporo miejsca, duży bagażnik.
Auto na autostradzie głośne niestety jak na dzisiejsze standardy.
Dobrze tylko na niskich obrotach, gdy auto zachowuje się jakby miało 75 KM. Kręcone pali sporo - 10-12 litrów na setkę średnio bez problemu.
Tu nienajgorzej, zona zadowolona.
Lakier odpryskuje i rysuje się od patrzenia, podobnie jak szyba przednia.
Wymiana radia na gwarancji, wymiana czujników cofania - jak na legendarną japońską niezawodność przeciętnie.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 i-VTEC 142KM 104kW