Ocena kierowcy - Honda Civic IX Hatchback 5d

Alman, 12 lat temu
Silnik 1.8 i-VTEC 142KM 104kW
Rok produkcji 2012
Honda Civic IX Hatchback 5d 1.8 i-VTEC 142KM 104kW 2012-2015 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Rewelacyjnie wybiera nierówności, ciche.
Bardzo dobry produkt, przemyślany zakup. Prowadzenie na zakrętach, ekonomiczność, wyciszenie, ilość miejsca w środku. Aby to docenić, koniecznie trzeba przejechać sie przed zakupem - zapewniam, że dopiero wtedy odkrywa sie to czego w katalogu nie widać.
Kultura pracy imponująca, zero wibracji, cichy, elastyczność dość dobra, nie jest to diesel co idzie prawie od zera, ale spokojnie przyspiesza na każdym biegu. Za to powyżej ok. 4000 rpm żaden diesel nie nadąży za tym przecinakiem.
Krótkie skoki, lewarek leży w dłoni perfekcyjnie, bardzo lekko sią przełącza. Bardzo dobrze.
W stosunku do ufo, poprawa zawrotna. Ciche zawieszenie, pracuje tak zadziwiająco dobrze, że masz wrażenie podóżowania o klasę lepszym wozem.
Tył poprawiony, widoczność generalnie poprawna. Bardzo dobrze jest tylko w Daewoo Tico.
Mi ten styl odpowiada. Nie za dużo klawiszy, wszystko ogarniasz za pierwszym posiedzeniem za kierownicą.
Kupiłem w zimie, grzał bardzo szybko, szybciej niż w poprzednich samochodach. Klimatyzacja chodzi cicho, nie wiadomo kiedy załącza sprężarkę.
Dlatego kupiłem ten samochód - przestrzeń, wreszcie rowery wożę nie na dachu tylko w samochodzie. Oczywiście wyprawa tylko z żoną. Ilość miejsca nie ma konkurencji w tej klasie.
Super cichy samochód! Po mieście kręcąc załóżmy do maks 3500 rpm podróżujesz w ciszy. Na postoju silnik gaśnie, głupie uczucie na początku. Start stop błyskawiczny i cichutki. Na autostradzie nie jechałem jeszcze, więc odgłosów przy duzęj prędkości nie znam - maksymalnie jechałem 130 km/h, jest wtedy cicho w środku, nie słychac opływu powietrza tylko trochę opony, silnik ledwo co.
W mieście rekord 7,5 litra na econie. Warszawa. Przy dynamicznej jeździe nie przekroczyłem jeszcze 9 litrów. Na trasie schodzę z łatwością poniżej 6 litrów, rekord 5,3 litra (trochę dziadowałem).
Jakość kosztuje. Jak porówna się konkurencję, to atrakcyjnie wygląda ona na papierze. W rzeczywistości próba doposażenia porównywalnie do Civica, kończy sie ceną wyższą lub porównywalną. Warty swoich pieniędzy.
Nowy samochód, po to kupiony tej marki żeby sie nie psuł.
Nowy samochód, po to kupiony tej marki żeby sie nie psuł.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 i-VTEC 142KM 104kW [l/100km]

6,4