: dla mnie całokształt robi pozytywne zaskoczenie , jakość wykonania w srodku , jak i silnik , skrzynia , zawieszenie , nie mam jakiś większych negatywow na temat Hondy
: tu będzie bardzo krótki komentarz , bo brak tych usterek
Posiadałem w swoim życiu samochody marki alfa romeo i fiat , uwielbiałem alfę romeo za wygląd ,wrażenia z jazdy i dynamiczne silniki jtd , niestety ze względu na to że coraz więcej diesli jest pod lupą ekologów musiałem zmienić markę , maiłem określony budżet , chciałem w miare dynamicznego auto , które ma dobrą opinie jeśli chodzi o awaryjność, oraz możliwość zainstalowania instalacji lpg w aucie , po weryfikacji dużej ilości marek , została Honda Mazda i Kia , padło na Honde które w swoim segmencie jest najdroższa , już wiem dlaczego , jest bezawaryjna jeśli chodzi o skrzynie i silnik jak i zawieszenie proste w obsłudze przez mechaników , znosi dobrze gaz, oraz jest dobrze wyposażone , tak właśnie stalem się posiadaczem Hondy accord z silnikiem 2,0 , po kupnie odrazu umówiłem się na montaż instalacji gazowej , która powoli mi się zwraca
Silnik na trasie bardzo ekonomiczny, cichy jak się nie przekracza 4 tys obrt, jak trzeba wyprzedzić wystarczy wkręcic go powyżej 4,5 tys obrt i bezpiecznie można wykonać ten manewr , jak dla mnie silnik bezawaryjny nie miałem z nim żadnych problemów , możliwy jest apetyt na olej ze względu na to że podobno są smarowane denka tłoka tym olejem , więc np 500ml oleju na 1000k to norma przy jeżdzie do 4tyś obrt do 6.8tyś
trzeba się nauczyć operować skrzynią jak ktoś przez większość czasu jeździł dieslem ,same przełączanie biegów jest dosyć solidne bym napisał z smiałym kliknięciem wchodzą biegi , nie miałem z skrzynią żadnych problemów
wielowahaczowe zawieszenie jest bardzo komfortowe, można wchodzić w zakręty dosć ostro auto dobrze się trzymie drogi , nie jest za głośne jeśli chodzi o pokonywanie nierówności , jak dla mnie ok , do tego jest dosyć tanie w naprawie i trwałe
lakier w hondzie potrafi się porysować od patrzenia , podwozie też potrafi być dosyć słabo zabezpieczone na tle konkurencji ,warto wykonać jakąs konserwacje podwozia jeśli ktoś planuje na dłuzej jeżdzic acoo 8 gen
jeśli chodzi o widoczność nie mam zastrzeżeń lusterka są w odpowiednim miejscu , rozmieszczenie szyb również nie jest niekomfortowe
ergonomicznośc na dobrym poziomie, wszystko jest pod ręką i jest intuicyjne , nie ma problemu ze znalezieniem przełacznika bez odrywania wzroku od drogi , uchwyty na kubki również są :)
Honda bardzo szybko się nagrzewa, jak i bardzo dobrze chłodzi latem , bez problemu po paru km w aucie zimą jest już ciepło , szyby nie parują jesienią, dla mnie idealnie
najczęsciej jeżdzę za kierownicą ,lecz ostatnio miałem zaszczyt siedzieć na tylnej kanapie, było bardzo dobrze nie czułem dyskomfortu , miejsca na nogi miałem dużo ,mam 180cm wzrostu, może gdyby osoba bliżej 2 m siedziała przede mną czułbym że miejsca brak
kierowca ma dobrą pozycje za kierownicą lecz trzeba się przyzwyczaic ze siedzi się niżej , jednak to Honda :)
lecz po dłuzszej trasie trzeba rozprostować kości
dla jednego źle dla drugiego dobrze , sam silnik głośny powyżej 4 tyśobrt , ale to jest ryk vteca więc jednemu się podobna a dla kogoś jest to dyskomfort, samo wyciszenie podczas jazdy jest ok , lecz mogło być zawsze lepiej jednak , myśle że tutaj ocena jest naprawde prawdziwa , każdy kto przejedzie się taką Hondą będzie miał to samo zdanie co ja
koszty utrzymania są zerowe jak dla nie , wymiana oleju w skrzyni czy silniku nawet na oryginalnych częściach nie jest droga
tu mam mieszaną ocene bo jednak sporo się płaci za Honde, ale za to można od niej oczekiwać dobrej jakości , zawieszenie , silnik , skrzynia, pulpit w srodku który nie skrzypi
Brak drobnych usterek , dosłownie brak
Jak mnie zapewniał sprzedający Hondy się nie psują , pokazując pusty serwis przy salonie , gdzie mechanicy sie nudzili
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 VTEC 156KM 115kW