To jest stateczna limuzyna, która niestety wygląda na szybszą niż jest w rzeczywistości. Nie psuje się, mało pali, nowocześnie wygląda ale nie pojedzie zbyt dynamicznie i dlatego nie kupiłbym go drugi raz.
Jeździłem też Oplem Astra silnik 1.4 benzyna turbo 120 KM i było o niebo lepiej. Tam czuć, że to auto jedzie.
Być może odczuwanie przyspieszenia to właśnie kwestia turbiny.
156 koni, automat, słabo przyspiesza, trzeba go mocno cisnąć żeby jakoś jechał. Poniżej 5.000 niewiele się dzieje, ten silnik jest po prostu za słaby.
Jedziesz np. po autostradzie 100 km/h bo ci wyjechała ciężarówka, za tobą zbiera się rządek aut, ciężarówka zjechała na prawy pas (myślisz) no to jazda - gaz w podłogę i ... silnik wyje do czerwonego pola a samochód ledwo przyspiesza. Wygląda to tak jakbyś nie chciał wyprzedzać a ja chcę i to bardzo!
Tym autem nie da się dynamicznie przyspieszać.
Automat - dobrze zmienia biegi ale troszkę powoli (DSG jest szybsze)
Ma łopatki przy kierownicy i manualny tryb zmiany biegów - nie korzystam z tego w ogóle ale sprawdzałem, że działa.
Twardy, mało komfortowy
Hamulce - REWELACJA - jakbyś rzucił kotwicę
Układ kierowniczy - dość czuły
Przy wietrznej pogodzie, na autostradzie rzuca autem pow. 120 km/h
Twarde zawieszenie
Widoczność - do przodu jest OK, do tyłu wg. mnie przeciętnie.
Ma czujniki parkowania z tyłu i przodu (można je dezaktywować) i to ułatwia parkowanie.
Ksenony - fajnie świecą w nocy ale jak poleje deszcz to nic nie pomoże, widoczność spada.
Bajer - doświetlanie zakrętów przy małej prędkości.
Zestaw bluetooth - fatalny, ciężko go połączyć z telefonem.
Fotele są OK ale do wygody Volvo im daleko, jest regulacja odcinka lędzwiowego.
Wszystkie przyciski są pod ręką.
Otwieranie centralnego zamka: naciskasz raz otwiera tylko drzwi kierowcy, naciskasz dwa razy otwiera wszystkie drzwi. Dla mnie bez sensu i nie zawsze działa.
Jak zablokujesz centralny zamek od środka to nie otworzysz go klamką od wewnątrz tylko i wyłącznie guzikiem do centralnego z.
Cichy wentylator nawet na wysokich obrotach. Klimatyzacja niezbyt wydajna. Silnik bardzo szybko się nagrzewa.
Z przodu jest OK, z tyłu mogłoby być więcej miejsca na nogi.
Przy stałej prędkości jest bardzo dobre, nawet na autostradzie. Powyżej 5.000 jest troszkę głośny ale całokształt jest bardzo dobry. Można jeździć dalsze trasy bez bólu głowy.
Średnio 8,5 litra na 100 km
Jestem bardzo zadowolony i
zdziwiony, że tak mało pali.
Spodziewałem się średnio 10 l
Auto warte swoje ceny.
Nic się nie zepsuło do tej pory ale mam go dopiero 3 m-ce.
Nic.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 VTEC 156KM 115kW