Mam nadzieję, że tą Hondą pojeżdżę jeszcze kilka lat i potem będzie... tylko Honda!. Polecam, nie pożałujecie.
Silnik pracuje cicho i bardzo kulturalnie. Ale potrafi dać czadu - szczeólnie powyżej setki pokazuje swoje zalety - auto jedzie jak po maśle i jadąc np. 160 nie czuje się w ogóle, że się męczy, wprost przeciwnie, chce jechać jeszcze szybciej. Lubi wysokie obroty (na niskich prędnościach trzeba trochę przygazować aby odjechać innym).
Skrzynia jest Ok, ale w moim egzemplarzu czasem nie chce wchodzić wsteczny i jedynka.
Auto doskonale trzyma się drogi. Spokojnie można wchodzić ostro w zakręty na dużej prędności i trzyma się jak przylepione. To przede wszystkim zaleta dosyć sztywnego zawieszenia, ale jak dla mnie to tylko zaleta. Nie lubię "super miękkich i rozlazłych francuzów". Auto doskonale się daje się wyczuć pod kierownicą i to od pierwszej jazdy.
Bardzo dobra. Moja wersja to sedan, więc nie najlepiej widać tył samochodu przy parkowaniu, ale sedany już tak mają, więc nie ma się czego czepiać. Poza tym widoczność bardzo dobra.
Wnętrze jest bardzo dobrze zaprojektowane, ergonomicznie i bez obciachu. Przetrwa jeszcze wiele lat i nie będzie widać, że to "stare auto". W kabinie sporo miejsca, fotele trzymają wzorowo, tylnia kanapa wygodna, choć nie oferuje ogromnje przestrzeni. Duży bagażnik (ok. 430 l) to zaleta auta rodzinnego. Duży wózek (np. Implast Driver 3XL) mieści się bez problemów po złożeniu (choć trzeba zdjąć duże koła, po otwór bagażnika nie jest największy), i jest jeszcze masę miejsca na inne graty. Rodzina spokojnie może pojechać na wakacje.
Grzeje szybko, klima chodzi bez zarzutów. Szyby żadko parują, a jeśli już, to szybko można sobie z tym poradzić (albo klima, albo wentylator na "2").
Jak pisałem, bardzo dobrze, choć bez zbędnych "luzów" ;-)
Accord jest naprawdę cichy!!! To jedna z największych zalet tego auta - po przesiadce stwierdziłem, że w zasadzie prawie nie słychać silnika np. stojąc na światłach... To był szok! Co za komfort dla uszu!
Żona uwielbia auto, bo jak mówi, że nareszcie może słuchać muzyki i nie słyszy otoczenia na zewnątrz, a do tego "nic nie trzeszczy i nie słychać wycieraczek".
W Warszawie pali mi średnio 10-11 l/100, więc niemało, choć nie mogę narzekać, bo mam raczej ciężką nogę.
W trasie ok. 8,5. Jak dla mnie OK.
W sumie, za takie pieniądze (kupiłem za ok. 30.000 zł z końca 2000 r,), to auto daje ogromny komfort jazdy i bardzo dużo wrażeń.
Jest wszystko co trzeba, no może z wyjątkiem braku termometru...
Zero! To jest klasa auta!
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 136KM 100kW