: Skrzywione piasty po wbijaniu łożysk młotem
Auto nie bez wad, ale w porównaniu z obecnymi samochodami jest świetne. Dla rodziny 2+1 w sam raz do wygodnych podróży. Do miasta trochę za długie, ale jak nie jest się parkingowym łomem zawsze znajdzie się miejsce. Nigdy mnie nie zawiodła i nawet teraz wiem, że mogę wsiąść w tej chwili i przejechać bez stresu trasę 1 tys. km . Dbając o nią możemy mieć pewność, że odwdzięczy się niezawodnością.
Dość zrywny, przyjemnie mruczy, jeśli jeździ się oszczędnie to i 7 litrów spali, ale jak przyciśniesz to i 12 wciągnie. Nieźle wkręca się na obroty, jak przesiadłem się z Civica to miałem problem z tym, że przy wyprzedzaniu do odcięcia ciągnąłem. Jest też ogromna różnica w dynamice auta po zatankowaniu paliwa 98, podobno warto choć raz na jakiś czas zalać cały bak takiego paliwka dla v-teca. CO ważne bierze trochę oleju, szczególnie przy dynamicznej jeździe i trzeba tego pilnować, ale podobno norma w v-tecu.
Bez zarzutów, w miarę krótkie przełożenia i w 16 letnim aucie mogę zmieniać biegi 2 palcami, są czasami problemy tylko z 1, ale drobne i to już swój wiek.
Auto nieźle się trzyma jezdni, lubię czasem przycisnąć i auto daje jasne sygnały kiedy przesadzam.
Wszystko widać w koło, na centymetry można jeździć.
Wszystko pod ręką, poza tym, co ma tu być skomplikowanego w aucie z tamtych lat. Poza tym przez hondy mam wyższe wymagania co do wyglądu i jakości wykończenia wnętrza. Jedyny problem to bardzo wąski i niepraktyczny tunel z bagażnika do wnętrza.
Auto przejeżdża ok. 1 km i już leci gorące powietrze nawet przy solidnym mrozie. Wzór dla innych aut.
Z przodu super, ale z tyłu nie ma aż tak dużo miejsca na nogi, 4 chłopa po 1,8 m nie będzie tym autem jeździło wygodnie.
Jak na swoje lata cicho, przy 160 km/h można normalnie rozmawiać.
Spalanie jak na te rozmiary auta są znośne jeśli jeździ się oszczędnie, ale już dynamiczna jazda jest dużo droższa. Koszty części są w większości standardowe, ale niektóre elementy mogą zaskoczyć.
Auta trzymają cenę i nic w tym dziwnego, bo są warte swoich pieniędzy, to nie przecenione VW czy BMW.
Z drobnych usterek problemem są klamki, które pękają, a koszt wymiany (nawet na używkę) to nawet ponad 200 zł. Ja sam dałem radę naprawić i wzmocnić, a nie jestem mechanikiem. Poza tym siadają mi po kolei silniczki centralnego, ale to koszt 50 zł, a montaż banalny. Kroserii nie oceniam, bo miałem bite auto i 3 lata po naprawie powoli wychodzi rdza, w szczególności na nadkolu i masce.
Nic naprawdę poważnego przez te 3, a właściwie 3,5 roku, się nie stało. Wrażliwe są przednie piasty, ale jeśli nie oddacie auta na wymianę łożysk do jaskiniowca bijącego młotem, to nie powinno być problemu.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 136KM 100kW