Ocena kierowcy - FSO Polonez Caro

NPol41, 2 lata temu
Silnik 1.6 76KM 56kW
Rok produkcji 1995
FSO Polonez Caro 1.6 76KM 56kW 1991-1997 - Oceń swoje auto
Śmiechy śmiechami ale Polonez to moim zdaniem najlepsze auto jakie dane mi było prowadzić. Tył napęd mimo małej mocy daje mase frajdy, usterki choć częste to pierdoły: zacinająca się szyba, szalejące obroty)
DAJ LADACZNICY MIODU
Precyzyjna, umieszczenie lewarka pod kątem bardzo wygodne
Luzy na kierownicy i ogromne koło sterowe za co minus Bardzo dobrze komunikuje kierowcy położenie kół
Lakier gruby (nie to co w nowych autach). Blachy niestety tragicznej jakości
Cieniutkie słupki boczne sprawiają że czujesz się jak w szklarni
Pozycja "na małpiszona" cz "typowego Włocha" niemniej wszystkie przyciski umieszczone ergonomicznie
Zanim w zime odparują szyby można spokojnie zjeść śniadanie
Na te wymiary nadwozia mogłoby być lepiej ale bezproblemowo siadam "sam za sobą" a mam 198cm wzrostu
Po 500km ciągłej jazdy jeszcze pół godziny po opuszczenia auta słyszałem wycie mostu
Części taniutkie a wymianę ogarnie naprawdę każdy z minimum chęci
Kupiłem za 2200zł 2,5 roku temu. Za te pieniądze nic lepszego nie można sobie wyobrazić
Przez okres ciągłej eksploatacji padło: -czujnik położenia wału (70zł) -silniczek krokowy i czujnik położenia przepustnicy - nie wiem po co to potrzebne skoro auto bez tego chodzi tak samo xD. Koszt po 20zł -pęknięte 2 klamki - można kupić za 5 zł badziewie które padnie po miesiącu albo założyć używany -z 4 razy wypadła mi szyba z prowadnicy (koszt piwko wypite przy robocie) -pęknięte mocowanie alternatora dolne - z własnej głupoty. Udało mi się kupić z demontażu za 40zł (pozdrawiam Marcina spod Ciechanowa) -siłowniki klapy bagażnika średnio trzymały ( koszt z 20zł sztuka)
-Przegrzewał się (wymiana płynu chłodniczego), -Ładowanie było mu niekiedy obce (wsadzenie 330W wzmacniacza nie było dobrym pomysłem) -Rozrusznik lubi się zaciąć (młot Thora atrybutem każdego Poloneziarza)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 76KM 56kW [l/100km]

10,3