Wygodny, komfortowy samochód dla rodziny o niewielkim portfelu. Bardzo korzystna cena jak na samochód tej klasy (chodzi o wielkość, wygodę, ergonomię)
Silnik troche mało elastyczny i zbyt głośny przy duzych obrotach
Ogólnie nie mam zastrzeżeń do działania skrzyni, wsteczny często nie chce wejśc, ale głównie przy zgaszonym silniku :)
Moim zdaniem Polonez ma trwałe zawieszenie jak na polskie drogi. Tył troche niestabilny na zakrętach i przy dużych nierównościach.
Widoczność doskonała, nigdy nie miałem z tym kłopotów. Mówi się o poldku, ze to akwarium i tak rzeczywiście jest.
To jest jedna z największych zalet, wszystko na swoim miejscu, proste w obsłudze. Bardzo bogata tablica wskaźników z wieloma przydatnymi lampkami (np. informująca o przepalonych żarówkach).
Również nie mam zastrzeżeń, wnętrze dosyć szybko się nagrzewa. sprawnie działające mechanizmy nawiewów, w przeciwieństwie do starszych modeli.
Mnóstwo miejsca w środku, wygodny i komfortowy samochód, zawsze można zająć wygodną pozycję za kółkiem, jak dla mnie wygodne fotele.
Tu już jest troche gorzej, szczególnie przy dużych prędkościach, tak że czasem trzeba radio zgłaśniać na maxa bo nic nie słychać.
Ponieważ jeszcze jeżdżę na benzynie nie mogę uznać tego samochodu za ekonomiczny, pali naprawdę dużo. Jednak przymierzam się do zamontowania gazu.
Głównie wymiany eksploatacyjne (oleje, filtry świece, klocki), poza tym były wymieniane końcówki drążków i końcówka na wahaczu
Poważniejsze naprawy to wymiana chłodnicy, nagrzewnicy i silniczka wycieraczek. Nigdy nie sprawił mi za to ten samochod pskiusa na trasie, jak do tej pory wszędzie bezpiecznie i bez przeszkód dojechałem.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 GLi 76KM 56kW