: Odpala zawsze za pierwszym razem, nie sprawia kłopotów, a części w razie potrzeby tanie.
: Usterka może to nie jest, ale podstawowy wróg Poloneza - rdza :(
Generalnie jestem zadowolony z Poloneza - dowozi mnie zawsze bez sprzeciwu tam gdzie chcę, eksploatacja jest niedroga i wiem, że jestem bezpieczniejszy niż w innym aucie za podobne pieniądze, np. Fiacie CC czy Ticu :)Dla mnie to ważne.
Silnik elastyczny nie jest, aby jeździć w miarę dynamicznie trzeba napracować się lewarkiem. Powyżej 100km/h w aucie robi się głośno,ale jazda z prędkością 80-90km/h jest przyjemna (w moim odczuciu w stosunku do poprzedniej Fiesty 1.3 z 94r).
Czasami bieg wsteczny nie chce zaskoczyć,ale generalnie jestem zadowolony - a umieszczenie lewarka wyżej niż w innych autach moim zdaniem jest bardzo praktyczne.
Potrafi hałasować tylni most, jednak zmiana biegów w pewnych zakresach obrotów pozwala to ograniczyć. Resory piórowe z tyłu potrafią niemiło zaskoczyć na poprzecznych nierównościach na zakręcie (ale z drugiej strony - jazda z przepisową prędkością wyklucza to :D )Hamulce słabe, należy się do tego przyzwyczaić.
Do przodu i na boki bardzo dobra widoczność, czasami nie widać tylko gdzie auto kończy się z tyłu.
Właściwie wszystko \'pod ręką\', po omacku, w nocy na wszystkie przełączniki trafiam bez problemu bez patrzenia, bez wyginania się jak w niektórych autach.
Bardzo wydajne ogrzewanie, naprawdę potrafi zagrzać, wentylacja też w porządku.
Miejsca z przodu pod dostatkiem, nawet dla wysokich osób. Z tyłu ciut gorzej, ale i tak lepiej niż np. w mojej poprzedniej Fieście.
Powyżej 100km/h we wnętrzu robi się głośno, ale jazda 80-90km/h jest przyjemna, radyjko i silnika nie słychać, ewentualnie tylni most czasami :D
Na koszty związane z paliwem nie narzekam, jeżdżę na LPG, więc nie wychodzi tak strasznie :) Ceny części kosmicznie niskie, naprawy łatwe do wykonani nawet dla amatora (wiadomo, że nie każde jednak).
Wg mnie doskonale! Nie psuje się nagminnie, koszt przejazdu 1 km nieduży, części tanie - polecam dla osób o portfelach takich jak mój - cienkich :)
Denerwujące są takie rzeczy jak nie zawsze działający centralny zamek czy tylna wycieraczka, ale nawet na drobiazgi w tak tanim aucie nie ma co narzekać.
Auto nie zawiodło mnie ani razu (nie mam go strasznie długo, ale trochę kilometrów już nim nabiłem). Zawsze odpali, obojętnie od temperatury i nie zgaśnie dopóki nie braknie paliwa :) Usterki czy termin wymiany części są łatwe do przewidzenia.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 GLi 76KM 56kW