Ocena kierowcy - FSO Polonez Caro Plus

Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: ponad 6 lat
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GLi 76KM 56kW 1998-2002 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : nic pozytywnie nie zaskakuje w tym aucie
Karoseria : rdza
Silnik : uszczelka pod głowicą z powodu przegrzewającego się silnika
Inne : psujące się nawiewy powietrza
lipne auto, gdyby nie gospodarka rynkowa to pewnie byłby produkowany w nieskończoność przez pseudospecjalistów. Daewoo trochę go poprawiło, ale z wróbla kanarka nie zrobisz
Samochód posiadałem od nowości do lipca 2008. Silnik od początku przegrzewał się. Nie wiem po co monuje się 2 wentylatory, skoro włącza się tylko 1 nawet przy gotującym się płynie w chłodnicy - u innych użytkowników było tak samo.
Na zimnym silniku trudno było wrzucić jedynkę, szczególnie zimą. Pozostałe biegi wchodziły bardzo dobrze. Był 1 mankamen, otóż po kilku latach zrobiło mi się coś takiego, że dzwignie można było wyciągnąć i wtedy samochód pozostał na ostatnim biegu. poprostu należało pamiętać, aby nie pociągać dzwigni do góry.
za miękie zawieszenie tylne. od nowości zachowywał się jakby resory miał do wymiany. żle znosi zakręty, cały przechyla się, na rondach fatalnie.
bez zarzutów, z cofanie nie ma problemów
fatlne fotele. bolał mnie kręgosłup. pozostałe rzeczy, typu rozmieszczenie wyłącznikó/przełączników bez zarzutów. Zawieszenie ma takie że zamiast amortyzować nie równości na drodze to odbija się od nich jak piłka. śmieszne auto.
sterowanie nawiewami zepsuło się i z prywatnych mechaników nikt nie chciał tego naprawić, a na serwi nie miałem kasy. nawiew był, ale nie całkiem sprawny
głośny, że radia nie można było posłuchać
palił jak smok. średni 12 l gazu i 9 l benzyny na 100 km. Za to naprawy są bardzo tanie
aktualnie jeżdżę fordem mondeo i stwerdzam że polonez nie jest wart zadnych pieniędzy i wogóle nie mogłem go sprzedać. oddałem go prawie za darmo miejscowemu pijaczkowi.
trzeba nco 10 tys. km kontrolować zbieżność
jeżdziłem nim 10 lat, a uszczelek pod głowicą wymieniłem kilkanaście razy. rdza toczyła go potwornie. fabrycznie miał kiepskie amortyzatory olejowe - wymieniałem na gazowe

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 GLi 76KM 56kW [l/100km]

11,3