Ocena kierowcy - FSO 1500 Sedan

Tony, 18 lat temu
Silnik 1.5 75KM 55kW
Rok produkcji 1983
FSO 1500 Sedan 1.5 75KM 55kW 1983-1991 - Oceń swoje auto
Mimo wszystko muszę ocenić auto jako przeciętne.
Jak na 23-letni samochód nieźle. Dynamika niewystarczająca, konieczność częstego "doglądania" jednostki napędowej.
Nie mam zastrzeżeń, po za jednym - brak piątego biegu.
Kiepskie prowadzenie, jednak trwałość elementów zawieszenia całkiem niezła, tym bardziej na naszych dziurach. Przydałby się stabilizator w tylnim zawieszeniu (seryjnie montowany tylko w polonezach kombi, ale do 125p też pasuje)
Widoczność dużo lepsza niż w większości nowocześnych aut, szczególnie np. w hatchbackach z bardzo grubym słupkiem C. Kiepskie fabryczne lusterka zewnętrzne, wymiana na nieoryginalne rozwiązuje ten problem.
Pozycja za kierownicą wygodna, fotele przednie także. Stosunkowo niewielki, jak na wielkość auta, bagażnik (bardzo płytki).
Słabo, auto długo się nagrzewa, do tego wentylacja i ogrzewanie jest mało wydajne.
Ilość miejsca na nogi pasażerów niewystarczająca, szczególnie z tyłu.
Auto dosyć głośne, ale nie ma się co dziwić - konstrukcja z lat 60, a rodowód silnika OHV sięga lat 40.
Bardzo tani w zakupie, choć już ciężko znaleźć nie dobite egzemplarze (mnie się udało). Ceny części równie tanie jak do 126p. Duże zużycie paliwa - jeśli auto ma być podstawowym środekm lokomocji montaż instalacji LPG będzie nieunikniony.
Tańszych aut już chyba nie ma ;) Kilka miesięcy temu mój kolega dostał 125p bardzo podobne do mojego i nawet w całkiem niezłym stanie za... darmo, trzeba było tylko zrobić przegląd i zapłacić OC ;)
Zdażają się usterki, trzeba jednak wciąż pamiętać, że to 23-letni pojazd. Ogólnie nie mam zastrzeżeń.
Nic poważnego nigdy się nie zepsuło.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 75KM 55kW [l/100km]

9,3