Ocena kierowcy - Ford Windstar I

WINDSTAROWIEC, 20 lat temu
Silnik 3.8 V6 GL 155KM 114kW
Rok produkcji 1995
Ford Windstar I 3.8 V6 GL 155KM 114kW 1995-1997 - Oceń swoje auto
trochę sobie pomarudziłem, ale... robiłem przymiarki do innych wozów, ale... jak teraz z takiego komfortu przesiąść się do małej puszki (a każdy taki jest przy WINDSTARZE:)
do czasu problemów było wzorowo (wpisałem moc silnika 150, w zasadzie to ma on 150 pare, dokładnie nie pamiętam, a już napewno nie ma 200 koni jak to niektórzy piszą, ponieważ wersja 3.8 200 KM pojawiła się dopiero w ´97)
raczej płynnie, przy gwałtownym wciśnięciu gazu silne uderzenia w skrzyni (cóż samochód nie do sportu)
miękkie zawieszenie, potrafi czasem rozkołysać na naszych koleinach, ale uderzenia bardzo dobrze są tłumione
z tym jest słabo, nie widać gdzie przód się kończy, w lusterkach bocznych mało widać
nigdy nie ma problemu z szybkim odparowaniem szyb, ogrzewanie jak i klima sprawna w każdej części pojazdu
przestrzeni jest naprawdę FULL, większego wózka nie ma chyba
dość dobrze
z paliwem jest słabo, sporo potrafi spalić, szczególnie jeśli śpieszymy się do pracy napraw zbyt wiele nie ma jeśli dba się o samochód, jeśli już się trafiają to warto mieć wtedy gromadkę na tzw. CZARNĄ GODZINĘ
LEPIEJ TRAFIĆ NIE MOŻNA
z drobnych rzeczy co mi się przytrafiło: włączający się w czasie jazdy sygnał o niezamkniętych drzwiach - naprawił się sam :), druga rzecz to: włączająca się kontrolka ostrzegawcza skrzyni biegów - uruchamia się od początku jak go mam czyli 5-6 lat - w serwisie FORD nic mi nie potrafią powiedzieć bo nie mają końcówek od komputera do amerykańskich wozów, w serwise pojazdów amerykańskich po podpięciu do komputera wychodzi, że wszystko OK - najważniejsze, że jeździ
w wakacje robiłem uszczelki pod głowicą razem z głowicą (objawiało się to strzelaniem z silnika, a później braniem oleju) - taka wskazówka dla użytkowników

Pb - zużycie paliwa dla silnika 3.8 V6 GL 155KM 114kW [l/100km]

14,5