Ocena kierowcy - Ford Transit V

Robert, 18 lat temu
Silnik 2.4 TD 125KM 92kW
Rok produkcji 2000
Ford Transit V 2.4 TD 125KM 92kW 2000-2006 - Oceń swoje auto
Nie jest źle, z tego co wiem, właściciele innych aut mają gorzej. Nie ma aut niezniszczalnych, ale transity to najmniejsze zło i szczerze polecam. Zapytaj kogoś kto ma Sprintera
Przy obciążeniu rzędu półtorej tony na pace, silnik pracuje nawet nawet. Za to na pusto-co dzień inaczej. Raz ma przyspieszenie, raz nie. Nieraz udało się usłyszeć turbinę, rzadziej nie. W autach wyposażonych w turbo czuje się moment, gdy turbina zaczyna pracować, wciska cię w siedzenie, ja tego uczucia nie poznałem w fordzie.
Biegi wchodzą dobrze, przełożenia krótkie, pewne. Choć jedynka mogłaby rozpędzać autko o kilka km więcej. Producenci innych aut dostawczych już dawno montują dźwignię zmiany biegów w konsoli, a my dalej łapiemy pasażera za nogi:)
Świetnie trzyma się drogi, choćby nie wiadomo co. Całą zimę jeździłem około 100kmh, śnieg czy ló i nigdy nie leciałem bokiem czy coś takiego. Choć nie załadowany jest wrażliwy na ubytki w nawierzchniach
Wszystko co trzeba, widać. Choć przy deszczu spływa woda na boczne szyby, co trochę ogranicza widoczność na bok
Żadna rewelacja, choć to auto do pracy, a nie limuzyna. Ale głupi wieszaczek na ciuch czy ręcznik to chyba producent mógłby załatwić
Ujdzie
Kierowca nie ma źle, ale pasażerowie to chyba za karę jadą
Do setki jest w porządku
Części drogie, padło sprzęgło przy 160tys i tylny most chwilę potem. Spalanie uzależnione od stylu jazdy. Ale nawet powyżej 140kmh, nie wziął więcej niż 10l/100
Za tą cenę masz extra furę. Sprawdź w innych salonach
Odpalał dobrze nawet przy minus trzydziestu, jest dobrze
sprzęgło, podobno wada fabryczna tego rocznika, tylny most Elektronika: pada przekaźnik ładowania, dość często, po kilku kilmoetrach auto staje.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.4 TD 125KM 92kW [l/100km]

8,3